Nepalesiska migrantarbetare i Malaysia organiserar sig

Shah, Gurusharan och Bed Kumar
Bed Kumar Khatiwada kommer från Nepal och har en bakgrund i den nepalesiska fackföreningsrörelsen. 2005 kom han till Malaysia för att arbeta på en fabrik som tillverkar kretskort för ett japanskt företag. Där startade han tillsammans med några andra vad som kom att bli ett fackförbund för nepalesiska migrantarbetare i Malaysia. Rörelsen, Nepali Migrant Workers Association får inte formellt registrera sig som fackförbund för de Malaysiska myndgheterna men har idag 1286 medlemmar runt om i landet.

Eftersom arbetarna bara får kontrakt på tre år innan de åker tillbaka till Nepal måste vi arbeta snabbt och hela tiden fokusera på att organisera de nya grupper som kommer hit. Berättar Bed Kumar.

Det enklaste sättet att få kontakt med migrantarbetarna är att besöka deras gemensamma bostäder. En stor del av Bed Kumars arbete går ut på att åka runt till olika hostel för att informera arbetarna om deras rättigheter, om hur facket kan hjälpa dem samt höra sig för om arbetsvillkor och missförhållanden. Ofta får Bed Kumar vara beredd på att snabbt kunna gömma sig någonstans ifall arbetsgivaren eller någon annan skulle dyka upp.

– Lagen säger att alla arbetare har rätt att ansluta sig till facket, men det struntar arbetsgivarna oftast i. Hot om uppsägning gör att många är rädda att prata med oss.

Genom att migrantarbetarnas uppehållstillstånd i Malaysia är direkt knutna till deras anställningskontrakt och det inte är tillåtet att byta arbete utan att förlora uppehållstillståndet har arbetsgivarna mycket stor makt över sina anställda. Kräver arbetarna för mycket är det bara att avskeda dem och se till att de blir av med sina uppehållstillstånd. 

Sedan några månader tillbaka finns en SMS-hjälplinje som de globala facken BWI, PSI och UNI upprättat tillsammans med malaysiska MTUC, nepalesiska GEFONT och ett antal andra förbund. Genom ett anonymt SMS kan arbetarna rapportera missförhållanden eller få svar på frågor om sina rättigheter. Även arbetare utan fackligt medlemskap kan få stöd och SMS-hjälplinjen har enligt Bed Kumar visat sig fungera som ett första steg in i facket för många. Just nu arbetar han med att försöka sprida numret till SMS-hjälplinjen till så många som möjligt. 

Den här dagen besöker vi ett bygge av ett nytt lyxhotell inne i centrala Kuala Lumpur. Vakterna Shah från Pakistan och Gurusharan från Indien säger att de tyvärr inte kan låta oss komma in på bygget men bjuder oss in i vaktbåset och går och hämtar iste i små påsar åt oss. När Bed Kumar berättar att han kommer från facket börjar vakterna prata om sin egen arbetssituation. Trots att de medger att de nog har det något bättre än arbetarna inne på bygget är det tufft att sitta i det lilla båset i 35-gradig värme, 12 timmar om dagen, 7 dagar i veckan. Detta till en lön motsvarande lite drygt 3000 svenska kronor i månaden inklusive all övertid. Gurusharan berättar att de varje år måste förnya sina arbetstillstånd. En procedur som varje gång kostar motsvarande 4500 kr och enligt malaysisk lag egentligen ska betalas av arbetsgivaren.

Trots detta och trots de långa dagarna i vaktbåset har väktarjobbet enligt Gurusharan också sina ljusa sidor. Gemenskapen med de andra i vaktlaget är god då de både bor och jobbar ihop. Shah skämtar om att medan deras båda hemländer hotar varandra med kärnvapen så är de här riktigt goda vänner. Till skillnad från arbetarna inne på bygget som bor i källaren under det ofärdiga hotellet har väktarna egna rum i en delad lägenhet en bit bort. Innan vi går ger Bed Kumar vakterna några kort med nummer till SMS-hjälplinjen, ber dem höra av sig om de behöver hjälp men också dela med sig av numret till byggnadsarbetarna. 

På ett litet område en bit bort, gömt bakom höga byggstaket, bor arbetare på ett annat bygge. Eftersom arbetsdagen inte är slut än är här när vi kommer nästan öde. Dewi som kommer från Indonesien och driver en liten kiosk inne på området berättar att arbetarna här oftast bor 5-6 personer vardera i de små skjulen. De totalt 80 arbetare som bor på området delar på två enkla toaletter och får tvätta sig i några stora baljor intill bostäderna. Några sover i blå containrar staplade på varandra, andra i små träskjul med plåttak som varken ser ut att skydda mot hettan eller skyfallen under regnperioden särskilt bra.

Malaysisas ekonomiska framgång vilar till stor del på arbetet från hundratusentals migrantarbetare från länder som Indonesien, Bangladesh, Indien och Nepal. Inte minst märks detta inom byggsektorn där 69 % av alla arbetare kommer från andra länder i Asien. De får de sämst betalda jobben och utnyttjas ofta hänsynslöst men Bed menar att det också finns en styrka i att deras arbete har blivit en så stor del av den Malaysiska ekonomin. Men för att denna styrka ska kunna utnyttjas behövs enligt Bed Kumar en stark och enad fackföreningsrörelse som förmår organisera alla grupper

För att kunna ställa krav på bättre lagstiftning och lika rättigheter behöver vi växa och nå också andra grupper, inte bara nepaleser. Med en stark och enad fackföreningsrörelse för migrantarbetare skulle vi bli en maktfaktor att räkna med. Säger Bed Kumar.

Nepali Migrant Workers’ Association

/Ville, praktikant på Building and Woodworkers international (BWI) i Malaysia

4 reaktioner på ”Nepalesiska migrantarbetare i Malaysia organiserar sig

  1. Spännande historier och fina bilder. Tänker direkt på den aktuella svenska lagstiftningen om uppehållstillstånd knuten till anställningskontrakt, och det maktförhållande som uppstår. Låter som om du kastats rakt in i verkligheten!

  2. När alla gnäller på att facket inte gör nåt och inte behövs känns det bra att läsa denna artikel och bli påmind om nyttan med att organisera sig. Tack! /Gunilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s