Utbildning för migrantarbetare i Kathmandu

I en liten lokal i utkanten av Kathmandu håller de nepalesiska fackliga landsorganisationerna GEFONT och NTUC-I gemensamma utbildningar för migrantarbetare på väg att lämna Nepal. 1500 personer lämnar Nepal varje dag för arbete i andra länder och ett stort problem är enligt Manohari Siwakoti från byggfacket CUPPEC att många av dem är helt omedvetna om sina rättigheter. ”Bristen på kunskap gör det enkelt för arbetsgivare att till exempel beslagta pass eller få arbetarna att acceptera löner och villkor långt under nationella normer. För att inte bli utnyttjad måste man vara medveten om sina rättigheter” förklarar Manohari.

Manohari ber deltagarna att presentera sig för varandra. De flesta är mellan 20 och 30 år och har fått arbete i byggbranschen eller med hushållsarbete i länder som Malaysia, Saudiarabien och Bahrain. Några har varit iväg förut men för de flesta är det första gången. Det är en lättsam stämning i rummet och nästan alla säger att de är glada över att de snart ska åka iväg.

Manohari berättar att det ligger stor prestige i att få anställning utomlands och kunna skicka hem pengar till sin familj men varnar deltagarna för de risker som finns. ”Vi får hela tiden nya rapporter om alltifrån usla villkor och löner som inte betalats ut till grova övergrepp.”  Ett stort problem, förklarar han, är den skuldfälla många hamnar i: ”De höga och ofta olagliga avgifter rekryteringsagenterna tar ut gör att många tvingas acceptera dåliga villkor för att kunna betala tillbaka sina skulder.”

De stora rekryteringsfirmorna i Kathmandu använder sig av informella rekryterare runt om i Nepal för att förse dem med arbetskraft. I de flesta fall är arbetarna aldrig ens i kontakt med de lagliga rekryteringsfirmor som formellt är ansvariga för processen. ”Många rekryteringsagenter har satt i system att be arbetarna skriva på helt nya avtal på flygplatsen. Eftersom resan och alla avgifter är betalda tycker många då inte att de har något annat val än att acceptera de nya, sämre villkoren.”

Manohari uppmanar därför deltagarna att vara försiktiga i kontakten med rekryteringsagenterna och vara noga med vad de skriver på. Han förklarar att dubbla kontrakt är ett lagbrott som de inte ska acceptera och berättar att facket kan hjälpa dem med sådana fall. Han råder därför deltagarna att ta kopior på anställningskontrakt, pass och andra viktiga dokument att lämna både hos sina fackförbund i Nepal och sina anhöriga.

I flera länder, t.ex. Malaysia, Sydkorea, Indien och Bahrain, samarbetar GEFONT med de nationella facken för att ge stöd åt och organisera migrantarbetare. Efter föreläsningen delas internationella fackliga pass från de globala fackföreningsfederationerna ut. Genom dessa kan medlemmarna ansluta sig till och få hjälp av respektive medlemsförbund i de länder de ska till.

/Ville, praktikant på Building and Woodworkers International (BWI)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s