Växande välstånd i södra Indien lockar arbetare från hela landet

Bild

Metrobygget i Chennai där en 30-årig man från Orissa dog tidigare i år

Chennai i Tamil Nadu i södra Indien är en stad som växer. Både under marken och uppe i luften pågår just nu bygget av Chennais nya metro. Som en lång orm löper byggstängsel genom hela staden och arbetet verkar pågå dygnet runt. 2013 har Tamil Nadus premiärminister lovat att de första tågen ska börja rulla.

En sen söndagkväll i korridoren på vandrarhemmet där jag bor träffar jag Jamal och Amid som just kommit hem från jobbet. Eftersom våra rum ligger intill varandra börjar vi prata. De berättar att de kommer från Bihar i norra Indien men sedan ett år tillbaka jobbar på bygget av en av de stora metrostationerna här i centrala Chennai.

– Förutom arbetsledarna kommer nästan alla arbetare här från Bihar, Rajasthan och andra stater. Tamilierna själva arbetar i gulfen. Vi tjänar mer här än i Bihar men arbetet är hårt, tolv timmar om dagen och ingen ersättning för övertid. Trots att vi egentligen ska ha ledigt blir vi oftast inkallade att arbeta på söndagarna också säger Jamal.

Tamil Nadu har länge varit en av de delstater varifrån flest Indier åkt för att arbeta i Gulfstaterna. Men Tamil Nadu är inte längre bara en stat som folk flyttar ifrån. Den ekonomiska utvecklingen i kombination med att så många tamilier arbetar utomlands har lett till en ökad efterfrågan på billigare arbetskraft från fattigare delar av norra Indien. I Bihar tjänar en byggarbetare ca 40 rupier om dagen (drygt 5 kronor) medan de i Tamil Nadu kan tjäna upp till tio gånger så mycket.

Amid som tidigare arbetat i Dubai säger att det finns många fördelar med att kunna arbeta inom landet men att lönen och villkoren trots allt var bättre i Dubai:

– Vi slipper passera gränser och betala höga avgifter till rekryteringsagenter. Men lönen är sämre och villkoren ganska dåliga. Vi får högst 15 dagar ledigt om året och måste jobba varje dag oavsett om det är 40 grader varmt eller om hela arbetsplatsen svämmar över som nu under regnperioden.

Fackliga krav på rätt till försäkring

Arbetet är också fullt av risker och arbetarna saknar oftast försäkring. I augusti i år blev en 30-årig man från Orissa hjälklämd då en byggkran kollapsade och 25 ton armeringsjärn föll ned över en grupp arbetare i en av de underjordiska tunnlarna. De sex andra arbetarna klarade sig men skadades allvarligt i olyckan.

En viktig fråga för byggfacket TCWF (Tamil Nadu Construction and Unorganized Workers Federation) är att alla arbetare ska ha rätt till olycksfallsförsäkring. I Tamil Nadu finns så kallade välfärdsstyrelser (Welfare Boards) som arbetare kan ansluta sig till för att få tillgång till försäkring, pension och rätt att söka bidrag för att till exempel låta sina barn gå i skolan. Problemet är att dessa inte är öppna för arbetare från andra delstater.

TCWF arbetar just nu hårt för att förmå myndigheterna att tillåta arbetare från andra delstater att ansluta sig till välfärdsstyrelserna. Eftersom registreringsproceduren är krånglig och byråkratisk kräver man också att arbetarna ska kunna ansluta sig till välfärdsstyrelserna genom facket.

På så sätt skulle registreringsproceduren bli mycket enklare och vi skulle kunna garantera fler rätt till grundläggande trygghet. Det skulle det också vara ett bra sätt för facket att organisera fler medlemmar, säger Kohila Sembagam från TCWF.

Samarbete för att organisera arbetare över delstatsgränserna

Kohila förklarar att situationen för migrantarbetare inom Indien på många sätt liknar den för internationella migranter:

De tjänar mindre och saknar nätverk och social trygghet. De är hårt kontrollerade av arbetsgivarna som förbjuder arbetarna att ta kontakt med facket. Eftersom de inte pratar tamil är de också svåra för oss att nå ut till.

TCWF har därför börjat diskutera med fackförbund i andra delar av Indien om att samarbeta för att organisera de arbetare som rör sig mellan olika delstater. Till exempel har de pratat med skogsarbetarfacket OKKS från Orissa om att skriva ett samarbetsavtal så att arbetarna kan tillfälligt överföra sina medlemskap till TCWF medan de arbetar i Tamil Nadu. Förhoppningsvis kan detta kan bli ett första steg för att bättre organisera arbetare också från andra delstater.

/Ville

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s