Palamooriarbetarna kämpar för sina rättigheter i Indien och utomlands

I migrantarbetarfacket PMLU:s lokaler ordnas utbildningar för arbetare som är på väg att lämna Indien. Återvändande migrantarbetare delar med sig av sina erfarenheter och deltagarna får en grundkurs i vilka rättigheter de har, vad facket kan göra för dem samt hur de kan undvika att bli utnyttjade

Ända sedan 1900-talets början har människor från distriktet Mahabubnagar i delstaten Andhra Pradesh i södra Indien på grund av torka och arbetslöshet varit tvungna söka arbete i andra delar av landet. De kom att kallas för ”Palamooriarbetare” efter det gamla namnet på distriktet och utan dem skulle många stora byggprojekt runtom i Indien aldrig ha blivit av. 1986 bildade Palamooriarbetarna sin egen fackförening, Palamoori Migrant Labour Union (PMLU), som idag är en del av den globala fackföreningsfederationen Building and Woodworkers International.

PMLU organiserar genom utbildning och informationskampanjer för arbetare på väg att lämna Mahabubnagar. En framgångsrik strategi har varit att träna utbildare från gräsrötterna ute i byarna och involvera hemkomna migrantarbetare i informationsarbetet. Enligt Naryana Swamy från PMLU behöver kunskapen om migrantarbetarnas villkor och rättigheter stärkas i alla delar av samhället:

Det sociala trycket från familjemedlemmar och andra är en viktig faktor för att förstå varför så många väljer att emigrera. Folk här ser pengarna som skickas hem från Gulfstaterna men förstår inte vilka villkor arbetarna där lever under. Medvetenheten måste stärkas inte bara hos migrantarbetarna själva men i hela samhället.”

Påverkansarbete och organisering i mottagarländerna

De senaste decennierna har allt fler sökt sig till de rika oljenationerna i Persiska viken för att arbeta och skicka hem pengar. Många fall PMLU tar sig an handlar om arbetare som blivit avlurade sina pass, inlåsta i sina arbetsgivares hem och tvingade att arbeta som hushållerskor eller utplacerade på landsbygden för att ta hand om djur till liten eller ingen lön alls. De ”sponsorsystem” som tillämpas i bland annat Saudiarabien och Kuwait ger arbetsgivaren total kontroll över sina anställda då de som ser sig tvungna att byta arbetsplats eller fly från sin arbetsgivare efter övergrepp förlorar sina arbetstillstånd. 

PMLU arbetar hårt för att få den Indiska regeringen att skydda sina medborgares rättigheter utomlands och trycker på för bättre lagstiftning både i Indien och i mottagarländerna. Som ofta i Indien är ett av de största problemen att de regler som finns inte implementeras ordentligt. Till exempel är det olagligt för de stora statligt certifierade rekryteringsfirmorna att anlita mellanhänder för att rekrytera arbetare till jobb utomlands. Men alla gör det ändå och det finns ingen kontroll över hur mycket arbetarna tvingas betala de olika mellanhänderna för rekryteringsprocessen.

PMLU:s viktigaste mål men också största utmaning, förklarar Naryana, är att försöka organisera migrantarbetarna genom fackföreningar i mottagarländerna. Vad som står i vägen för detta är brist på starka fackföreningar att samarbeta med och den den hårda lagstiftningen mottagarländerna. ”Ändå är organisering den enda vägen för att se till att arbetarnas rättigheter är skyddade. Vi har nyligen lyckats bilda en kommitté bestående av 15 medlemmar i Dubai vilket är ett litet men viktigt steg i rätt riktning.” konstaterar Naryana. 

/Ville

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s