Unga rappare höjer rösten mot makthavarna

Startskottet för den demokratiseringsvåg som svepte över Mellanöstern 2010 var när den unge tunisiske gatuförsäljaren Muhamed Bouaziz i protest mot regimens vanstyre och förtryck tände eld på sig själv. Samma känslor av missnöje och frustration utlöste även en våg av demonstrationer i  Dakar i januari 2011. Till skillnad från den arabiska våren kommer initiativet från en grupp unga rappare som liksom den övriga befolkningen kräver bättre samhällstyrning, demokrati och jämlikhet. Under namnet Y’En a Marre (franska för Vi har fått nog, Fed Up på engelska) vill nätverket, som växt i omfattning och styrka, förändra vardagen för miljoner Senegaleser genom att informera, upplysa och inspirera folket till att öka trycket på den politiska makten. Initiativet som togs av kända rapparnamn som Fou Malade och Thiat inledde sin protestyttring efter flera långvariga energiavbrott och regeringens bristande engagemang för att styra den skenande inflationen. Idag utgör rörelsen en dominerande plattform som vill bidra till en samhällsförändrande demokratisk process.

Diggy, Fou Malade och Ismaila vid ljudbordet

Låttexterna förmedlar budskapet att man inte ska foga sig efter statens vanstyre av landet och tolerera korruption och hejdlöst slösande av landets resurser. I grund och botten handlar det om allas likaberättigande till, och rättvis fördelning av landets resurser. Den nya generationen unga musiker vill vara med och bidra till ett samhälle där varje individ styr sin egen vardag. Folk är arga och missnöjda efter år av ökade klyftor och etablissemangets ökade makt, berättar Dhily, en av rörelsens förgrundsgestalter.

Under valet i våras fick gruppen stort genomslag i internationella medier när gruppen effektivt mobiliserade folkmassorna till att protestera mot president Abdoulaye Wades försök att ändra lagstiftningen för att kunna bli omvald för en tredje period. Som reaktion mot vad som skulle komma samlades folkmassorna för att protestera mot

Rapparen Ombre Zion tar ton

presidentens planer på att bli omvald. Upploppen- de allvarligaste på åratal- har bidragit till att väcka intresse för det politiska läget i landet.

Till skillnad från andra liknande musikrörelser är texterna varken kontroversiella eller rebelliska i sin framtoning. Optimism och en övertygelse om att bättre tider väntar kännetecknar låttexterna. Däremot ifrågasätter låtarna den rådande samhällsutvecklingen och varnar för dess konsekvenser. Låtsträngar som ”Free, I want to be free” anspelar på den sociala förtryck som är påtaglig i samhället. Genom de snabba och rytmiska låttexterna har gruppen lyckats skapa sig en egen musikalisk identitet. Afrikanska rytmer och pop utgör andra tydliga inslag i musiken.

Medlemmar i Y’En a Marre följer inspelningen i studion

I den lilla inspelningsstudion trängs rapparen, producenten och ljudteknikern samt Fou Malade som sitter tyst och iakttar allvarligt från ett av hörnen. Det fönsterlösa rummet blir snabbt kvävande varmt och den genomträngande odören av au de cologne och svett tränger sig djupt i näsborrarna. Samtidigt som rummet fylls av ljus från stora kamera blixtar och det ordnas med kameror och stativ i dörröppningen börjar rapparen X sjunga med djup stämma.

I ett annat rum går Djily fram och tillbaka och försöker skriva sin del av låttexten. Djily berättar på flytande engelska att visionen med Y’En A Marre är att utvecklas till en samhällsaktör som ger röst åt de marginaliserade. Förutom att sprida sitt politiska budskap bidrar gruppen även till att utföra samhällsutvecklande projekt i förorter som har blivit bortprioriterade av politikerna. Just nu håller gruppen en tävling som uppmuntrar till bättre renhållning för att förändra folks inställning till nedskräpning. Dhily hävdar att det finns en oaktsamhet och nonchalant inställning till nedskräpning och miljö. Därför har gruppen som mål att förändra samhällets strukturer och bidra till en mentalitet och utveckling som styr landet i rätt riktning.

Upprorsandan före och under valet må ha lagt sig men en sak är säker och det är att Y’En a Marre är fast beslutna att stanna och medverka i den socio-politiska utvecklingen i Senegal.

/Rojin, praktikant vid Internationella Journalist Federationen (IFJ) i Dakar, Senegal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s