Asian Development Bank kränker internationell arbetsrätt

Forskning som de globala facken har genomfört visar att ADB-finanserade projekt i Indien systematiskt exploaterar arbetare. De globala facken i Indien är nu del av en kampanj för att se till att Asian Development Bank (ADB) respekterar ILO’s Core Labour Standards (CLS).

Asian Development Bank (ADB) är Asiens största utvecklingsbank vars utlåning uppgick till 11 miljarder dollar 2011. Utformad efter Världsbanken år 1966 investerar banken inom både offentlig och privat sektor, främst inom infrastruktur och energi. Bankens uttalade syfte är att “utrota fattigdom i Asien och Stillahavsregionen” och investeringar utförs under mottot “pro-poor growth”.  ADB hävdar att arbetsrättigheter är en integrerad del av planeringen och genomförandet av alla deras projekt. ADB skrev även under ett Core Labour Standards avtal med ILO år 2006.

Souparna Lahiri, som har lång tid forskat om ADB är dock skeptisk och menar att ”i praktiken gynnas enbart företagen och underleverantörna, som dessutom ofta ar utländska”. Railway Sector Investment Programme (RSIP) är ett av ADBs större projekt i Indien med en sammanlagd budget på 1,1 miljarder dollar, varav 500 miljoner finansieras av ADB. Projektet syftar till att öka järnvägens kapacitet genom dubbelspår och elektrifiering av järnvägarna på strategiska sträckor.

100_4536 compressed
Migrantarbetare på en ADB finansierad arbetsplats i Hotgi

Projektet påbörjades 2012 och Tilati i Maharashtra är en av byarna, där arbetet redan har börjat. Arbetarna på plats är alla migrantarbetare, upplockade och skjutsade från Andra Pradesh av en av projektets underleverantörer. Kontraktet mellan arbetarna och underleverantören gäller tio månader framåt och hela lönen betalas i förskott – som lockbete och hållhake. Efter att kostnader för transport, boende och mat har betalts till samma underleverantör så utgör den utbetalda nettolönen för de tio månaderna ca 4250 kr per arbetare.

I praktiken innebär detta att arbetarna är bundna till arbetet – oberoende av arbetsförhållandena på plats. Arbetarna jobbar tolv timmar per dag med enbart två lediga dagar i månaden. Sociala förmåner, pensioner, sjukvård, facklig anslutning kommer inte ifråga och åtgärder för arbetarskydd saknas. Boendet, som kostar arbetarna nästan hälften av lönen, består av temporära skjul som saknar både toaletter och elektricitet.

IMG-20121224-00783
Barnarbetare på en ADB finansierad arbetsplats i Hotgi

Bangalorebaserade APR Constructions Ltd är den främsta underleverantören för detta projekt och APR såsom de flesta moderna firmor har en CSR policy. Man kan konstatera att trots ADB löfte att upprätthålla fundamentala arbetsrättigheter och trots att APR har en så kallad CSR policy, exploateras arbetare under slavliknande förhållanden. Utkontraktering till underleverantörer kan aldrig vara en ursäkt for exploatering. ADBs löften och företagens CSR policies betyder inte någonting utan rätten att organisera sig.

Maria / Praktikant International Transport Federation, New Delhi, Indien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s