World Social Forum on Migrations i Manila

Nagkaisa
”Migrants rights are human rights!” Runt 10 000 personer deltog det avslutande i demonstrationståget för migranters rättigheter genom Quezon City i Manila på fredagen

Sociala rörelser från hela världen möttes förra veckan på World Social Forum on Migrations i Manila på Filippinerna. Bland deltagarna fanns allt från filippinska hushållsarbetare från Hong Kong, sydkoreanska migrantarbetarfack, jordlösa bönder från Latinamerika, palestinska människorättsaktivister och de globala fackföreningsfederationerna.

Diskussionerna och seminarierna rörde bland annat det ökade antalet klimatflyktingar i världen, trafficking och kritik av arbetskraftsexport som en del i fattiga länders utvecklingsstrategier – men också mål för en mänskligare migrationspolitik och visioner som globalt medborgarskap. Högst upp på agendan stod att formulera mål och utveckla strategier för en enad rörelse för migranters rättigheter i världen.

Eftersom 90 % av världens alla migranter är arbetare var fackföreningars roll i denna rörelse något som ägnades särskild uppmärksamhet. Under en workshop som Building and Wood Workers’ International (BWI) anordnade diskuterades hur fackföreningar kan bli bättre på att organisera migrantarbetare och arbeta för deras rättigheter. Frågor som diskuterades särskilt var hur facken kan överbrygga klyftor både mellan inhemska och utländska arbetare och mellan olika grupper av migranter, organisera papperslösa och skapa en mer enad rörelse. Några av de punkter deltagarna enades kring var:

”Vi måste tänka om hur vi som fackföreningar fungerar och bli bättre på att organisera arbetare över nationsgränserna” sa BWI:s generalsekreterare Ambet Youson under en av paneldebatterna.
”Vi måste tänka om hur vi som fackföreningar fungerar och på allvar börja organisera arbetare över nationsgränserna” sa BWI:s generalsekreterare Ambet Youson under en av paneldebatterna.
  • Fackföreningar måste bli bättre på att nå ut till och organisera migrantarbetare samt engagera dem bättre i det fackliga arbetet.
  • Både fackföreningar och andra organisationer behöver bli mer inkluderande och organisera arbetare oavsett nationalitet, kön och legal status, om de har arbetstillstånd eller arbetar som papperslösa.
  • Facken har en central roll i att arbeta mot fördomar, negativa attityder mot migrantarbetare och rasism både bland egna medlemmar och i samhället i stort.
  • Utmana de regeringar som begränsar fri- och rättigheter för de som arbetar tillfälligt i länderna.
  • Hitta nya former för samarbete mellan fackföreningar och andra sociala rörelser för att tillsammans sätta press på regeringar och mobilisera stöd för migranters rättigheter.

 

/Ville

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s