DHL arbetare i Indien organiserar sig

Den tyska logistikjätten DHL får ökad kritik från fackföreningar världen över. I en rapport från maj 2012 framgår det att DHL motarbetar facklig organisering i en stor del av de 220 länder som företaget är verksamt inom. Ett uppmärksammat exempel är DHL Turkiet, som har sparkat ett tjugotal arbetare det senaste året. Samtliga arbetare var involverade i en facklig organiseringskampanj. Vidare visar en nyligen släppt rapport om DHLs verksamhet i Turkiet att det anti-fackliga motarbetet inte är spontant eller oregelbundet utan del av en samordnad strategi, som involverar den högsta ledningen av företaget.

Företaget Deutche Post, DHL, är del av en av världens snabbaste växande sektorer och har 470 000 anställda över hela världen med en årlig vinst pa 2 miljarder (2011). Globala logistikjättar som DHL hanterar idag hela leveranskedjan, från hämtning till tullklarering och leverans till destination. Konceptet bygger på outsourcing i global skala. Inom detta område har DHL blivit experter, även inom sitt eget företag. DHL Indien är inget undantag och på DHL-kontoret i Delhi är mer an hälften av arbetarna temporärt anställda genom allehanda bemanningsföretag. Samtidigt som arbetarnas tjänster har blivit allt mer osäkra har de i effektivitetsoptimeringens anda tvingats utföra samma arbete på allt kortare tid. Situationen för DHL-arbetarna har blivit ohållbar.

Det står klart att DHLs framgångssaga har en mörk baksida och ingen vet det bättre an Kalyan Dey, som började jobba för DHL 1995 i sin hemstad Calcutta. Hans arbete och fackliga engagemang i Calcutta varade till våren 2004, då oenighet bröt ut under förhandlingen om kollektivavtalet. Det hela kulminerade den 24 januari 2004 då ledningen vägrade arbetarna tillträde till kontoret förutom för dem, som var beredda att skriva under ett nytt kontrakt med försämrade arbetsförhållanden. Alla vägrade. Efter en lång strejk blev arbetsdomstolen inkallad och arbetarna kunde återgå i arbete.

Ledningens anti-fackliga inställning ändrades dock inte. Två månader senare blev Kalyan samt åtta andra fackliga ledare ofrivilligt förflyttade till andra DHL-kontor runt om i landet. De återstående fackliga organisatörerna vek sig under ökade hot från ledningen och Calcuttafacket föll samman. Åtta år senare kämpar Kalyan fortfarande för att bli återflyttad till sin hemstad, där hans familj bor och efter bröllopet i november numera också hans fru. Förflyttningen har inte brutit Kalyans fackliga engagemang utan han har istället blivit drivkraften för organiseringen av DHL Delhi som nu har 90 medlemmar och växer.

Kalyan säger att ”det nya facket har redan skiftat maktbalansen på arbetsplatsen och arbetarna behöver inte längre stå ut med dagliga hot”, men många problem återstår och för bara en månad sedan krossade Delhiledningen ett fack, som de outsourcade DHL-chaufförerna just hade etablerat.  Kalyan är dock övertygad om att deras fack kommer återuppstå igen. Vidare berättar han att Calcuttafacket har vaknat upp igen efter 8 år under ytan och att DHL-facken runtom i Indien växer. Nästa steg är att etablera en nationell federation för DHL-arbetare. Men innan dess kan vi hoppas att Kalyan får återvända till sin hemstad.

DSC_3722 - Kalyan

/Maria W praktikant ITF, New Delhi

*Organiseringen av DHLs arbetare i Indien ar del av en global kampanj som kräver att DHL skriver under ett globalt avtal som garanterar DHLs 470,000 anstallda samma minimumstandards och tillåter och erkänner facklig organisering och representation. Kampanjen drivs av de globala facken ITF och UNI. Las mer om kampanjen har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s