Utan byggnadsarbetare inget Fotbolls-VM i Qatar 2022

Byggnadsarbetare anländer till sin arbetsplats i Doha, Qatar. Foto: Richard Messenger, Flickr

Qatars medborgare är världens rikaste folk per capita men en byggnadsarbetare från Nepal tjänar ändå oftast inte mer än motsvarande ungefär 1000-1600 kronor i månaden.

Landets migrantarbetare får trots att de utgör hela 94 % av arbetskraften inte gå med i fackföreningar och deras uppehälle i landet knyts till en ”sponsor” som för det mesta är arbetsgivaren själv. Utan sponsorns tillåtelse får man till exempel inte byta arbetsgivare eller lämna landet, oftast inte ens i fall där arbetsgivaren vägrat att betala ut löner eller utsatt arbetare för övergrepp.

Om nio år kommer Qatar att vara värd för fotbolls-VM men bygget av nya arenor, hotell och infrastruktur börjar redan nu. Totalt runt 2 miljoner arbetare från Bangladesh, Nepal, Indien och andra länder beräknas behövas inom framförallt byggsektorn under de närmsta åren.

Fler arbetare kommer att dö i bygget av arenorna än spelare kommer att spela i dem” varnade världsfacket IFS generalsekreterare Sharan Burrow i en protest i Doha i december. Bara från Nepal dör runt 200 arbetare varje år enligt Nepals ambassad i Qatar, många till följd av bristande säkerhet på byggarbetsplatser och i fabriker. I Qatar finns lagar som ska reglera säkerheten men arbetsgivarnas totala makt över sina anställda gör att få vågar rapportera missförhållanden. Dessutom finns ingenstans att vända sig till för hjälp för den som inte pratar arabiska eller engelska.

Building and Woodworkers International (BWI) och världsfacket IFS arbetar nu för att rikta omvärldens ögon mot Qatar och bilda opinion mot de slavliknande förhållanden som råder för arbetare i landet. Ett grundkrav är att migrantarbetare ska tillåtas organisera sig fackligt så att de själva kan börja kräva sina rättigheter.

I ett klagomål till den internationella arbetsorganisationen ILO lyfter de fram flera fall som visar på hur landets arbetsmarknadslagstiftning öppnar upp för tvångsarbete. Facken kräver därför att sponsorsystemet ska avskaffas och att regeringen ser till att skapa system för att straffa arbetsgivare som gjort sig skyldiga till övergrepp. Ett stort problem är att det inte finns någon fungerande arbetsplatsinspektion. Qatar har bara 150 arbetsplatsinspektörer som på grund av språkliga hinder dessutom aldrig låter arbetarna själva intervjuas om sin arbetssituation.

Många arbetare som utnyttjas är rädda för repressalier om de vågar kräva sina rättigheter. Qatars regering måste sätta sina 150 arbetsplatsinspektörer i arbete och göra det möjligt för arbetarna att framföra sina klagomål även om de inte pratar arabiska eller engelska” sa Ambet Yuson som är BWI:s generalsekreterare i ett pressutlåtande i början av februari. Om ingenting görs har IFS hotat med att uppmana sina medlemsförbund att bojkotta världscupen. IFS representerar runt 175 miljoner medlemmar i hela världen, bland dem alla LO, TCO och SACO-medlemmar i Sverige. Ta ställning här!

/Ville, BWI Malaysia

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s