Ocean Dream: En dröm för turister – en mardröm för arbetare

Utanför Leam Chabangs kust, utanför Bangkok, har kryssningsfartyget Ocean Dream legat till ankars i 7 månader, i alla fall enligt GPS systemet som visar fartygspositioner. Fyra år tidigare befann sig Ocean Dream i Singapore, där fartyget skulle skrotas och auktioneras ut till en av de många skeppskyrkogårdar som återfinns längs det ostindiska havets stränder. Istället för att skrotas blev emellertid det döende fartyget uppköpt av ”Profit Summit Deluxe” ett bolag baserat i Hong Kong. Kort därefter kan vi genom GPS följa Ocean Dreams fortsatta färd till Hong Kong där fartyget stannar fram till våren 2012. De gamla italienska mattorna, borden och stolarna från 1971 byttes ut till mahognymöbler, röda mattor och kristallkronor. Det sönderrostade skrovet fanns emellertid kvar.  Det nya Ocean Dream andas kinesiskt välstånd på ytan – åtminstone för eventuella passagerare.

Efter tre år i Hong Kong seglar fartyget vidare till Thailand och genom ett ”Public Private Partnership” ska Ocean Dream bli det första kryssningsfartyget som gör tre dagarskryssningar i den thailändska golfen. Jungfruresan var planerad till den 7 augusti och en recension från ett besök innan resan spar inte på lovorden: ”Service was impeccable and one could almost say with military precision like a well oiled machine.” Enligt GPS systemet blev jungfruresan emellertid aldrig av och sex månader senare får Internationella Transport Förbundet (ITF) ett e-mail från Ocean Dreams förra kapten: hans lön mellan maj och augusti 2012 är utestående. Enligt honom befinner sig den 150-200 man starka besättningen kvar på båten, men ingen vet var fartyget har varit och vad som har hänt ombord sedan augusti 2012.

DSC_3907

Mitt bland de gigantiska containerfartygen, som ligger till ankars utanför Laem Chabang vaggar Ocean Dream långsamt upp och ner i dyningen. ITF och den thailändska polisen är på väg för att inspektera fartyget och i eftermiddagssolen kan man urskilja silhuetter av människor över relingarna. Väl ombord visar det sig att 147 kinesiska och burmesiska arbetare befinner sig ombord och majoriteten av besättningen är inte äldre än 22 år. Enligt besättningen har fartyget seglat trots motstridande indikationer från GPS-systemet, men det är oklart vart och när. En sak är klar; Ocean Dream blev aldrig en “profit summit” och källan till rederiets intäkter och löner är obehagligt oklara.

Besättningens bostäder återfinns längst ner i skrovet på skeppet och på väg ner passerar man passagerardäcken som pryds av romantiska bilder på sjömän och sjölivet. Väl nere på besättningens däck är det är hål i durkarna, flugor surrar och kackerlackor springer över golvet. Här nere är värmen tryckande med en temperatur av + 30 C och det finns inga ventiler, inget naturligt ljus eller luftöppningar. Dongli som är förman för passagerareservicen berättar att värmen gör det omöjligt att sova om nätterna. Synen i matförråden är lika dyster och förutom ett par kålhuvuden som ruttnar i ett hörn är det tomt. Ibland har det gått dagar utan att besättningen fått riktig mat. Dongli har jobbat både på hotell och kryssningsfartyg förut men tycker att Ocean Dream är trots sitt namn en marddröm och värst av allt så är han fast på fartyget tills hans kontrakt är slut.

DSC_3933

DSC_3957

 

Problem för arbetare inom kryssningsindustrin är ingenting nytt. Det är välkänt att arbetsförhållandena är dåliga och att kraven på personalen ombord på kryssningsfartygen är hårda. Ofta förväntas personalen att jobba tolv timmar per dag, sju dagar i veckan och viktigast av allt – alltid med ett leende på läpparna. Ocean Dream är inget undantag och på väggen i besättningsmässen påminns besättningen dagligen om ”Rule # 1: If we don’t take care of our customers… somebody else will”. Allting pekar dessutom på att förhållandena är på väg att försämras inom kryssningsindustrin, att konkurrensen har ökat, och att idag byggs större och större kryssningsfartyg för att uppnå stordriftsfördelar. För arbetarna innebär detta fler passagerare per arbetare och ökad exploatering.

Men för besättningen på Ocean Dream är överarbete inte deras främsta problem utan dagarna är ofta långa och tråkiga. Deras största problem just nu är deras dåliga levnadsförhållanden och osäkerheten om skeppets framtid och deras löner. Fartyget är i ett oroväckande dåligt skick trots sin glansiga yta och det är osäkert hur länge rederiet kan betala löner utan att ha några passagerare ombord.  Man kan misstänka att det finns andra intäktskällor, där illegal casinoverksamhet nattetid är en av många möjligheter.

DSC_3921

Det är inte otänkbart att det till slut blir konkurs. Ocean Dream skulle i så fall inte vara ensam om detta öde. Mellan 2001 och 2010 övergavs 136 fartyg och 1612 sjömän på fjärran hav när deras rederier gick i konkurs. Sjömännen överges ofta utan lön och utan medel för hemresa och mat.  Sjöfarten har blivit en flytande aktiemarknad, där fartyg inte bara bildligt men faktiskt sjunker med den ekonomiska konjunkturen, vilket visas av att hela 57 fartyg övergavs globalt år 2009, inom ett år efter den finansiella krisen.

Lejdaren ned från passagerarsalongerna till besättningsutrymmena på Ocean Dream är en resa i tiden – men det är samtidigt typiskt för en vanlig turistresa. Fattigdom och rikedom vägg i vägg är inget nytt för dagens turist – ofta är det i själva verket en förutsättning för hela resan. I klassiskern A small place (1988) skriver Jamaica Kincaid träffsäkert hur denna förutsättning är normaliserad och förtryckt ”… så du behöver inte låta den vagt obehagliga känslan av exploatering, förtryck, dominans, som du får då och då, utvecklas till fullfjädrad oro eller obehag; du riskerar ju förstöra din semester”

*ITF organiserar besättningar ombord på kryssningsfartyg. Nästa gång du kryssar, ta reda på om fartyget är anslutet till ett fack.

Maria W, ITF Delhi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s