Ett tegelbruk i Nepal

Nepal 23-24 januari 2014 017 Nepal 23-24 januari 2014 024

Raan Bamadur och Sun Kumar arbetar tillsammans med sina två barn på ett tegelbruk i byn Duwakot, ungefär en timmes bilfärd från Nepals huvudstad Kathmandu.

Som många andra tegelarbetare är familjen migranter från landsbygden. De arbetar på tegelbruket under vinterhalvåret och åker på somrarna hem till sin hemby där de är risbönder.

Barnen är bara sex och tolv år gamla men hjälper ändå föräldrarna i arbetet. Sedan facket startat en skola för migrantarbetares barn på bruket får de också undervisning några timmar om dagen.

Tillsammans tillverkar familjen ungefär 1 500 tegelbrickor varje dag, vilket ger dem nio euro att dela på. För att hinna med detta arbetar de mellan tio och tolv timmar om dagen.

I Nepal arbetar ungefär 34 procent av alla barn mellan fem och fjorton år, varav många i tegelindustrin. Det globala byggnads- och träarbetarfacket BWI:s nepalesiska medlemsförbund har startat flera skolor för migrantarbetares barn i anslutning till tegelbruken. Målet är att organisera arbetarna på tegelbruken och förhandla upp de vuxnas löner så att deras barn ska slippa arbeta, men också att ställa krav på myndigheterna att göra utbildning tillgängligt för alla barn.

Krishna

En annan som jobbar på bruket är Krishna Magar. För drygt ett år sedan lämnade hans 21-åriga son familjen för att åka och jobba i Dubai. För att ha råd med resan och avgiften till förmedlingsföretaget som ordnade visum tog familjen ett stort lån. Det är för att betala av detta som Krishna blev tvungen att ta jobb på tegelbruket och nu hoppas han på att kunna betala tillbaka lånet inom ett år.

Krishna berättar att sonen har universitetsutbildning och att han därför hoppas att han har fått ett bra jobb i Dubai. Men eftersom ingen har hört av sonen sedan han åkte så vet han inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s