SMS- hjälp för migrantarbetares rättigheter

Migrantarbetare i Malaysia blir dagligen utsatta för övergrepp från arbetsgivare, det kan handla om bristande arbetskontrakt eller löner som inte uppnår minimi krav, betalas i tid eller helt enkelt uteblir.

– Migrantarbetare söker dagligen hjälp för att komma till rätta med orättvisa på arbetsplatsen, säger Bed Kumar, facklig organisatör i Malaysia.

Organiserar migrantarbetare

Facken i Malaysia har tillsammans med det indonesiska och nepalesiska facket lanserat en ”SMS- Helpline” för bättre uppsökande och organisering av migrantarbetare som arbetar inom olika sektorer. Idén med hjälpen är att minska kränkningar av migrantarbetares rättigheter och återta makten från arbetsgivare som utnyttjat deras utsatthet. Basen är i Malaysia och utgår ifrån Kuala Lumpur men är tillgänglig för arbetare i hela landet.

Migrantarbetare i Malaysia kommer från länder som Burma, Sri Lanka, Indien, Pakistan, Indonesien, Kambodja och Bangladesh.

Kommunikationen kan därför vara problematisk men hjälplinjen erbjuder rådgivning på nepalesiska, hindi, engelska och malaysiska.

card
(kortet som migrantarbetare får vid informationsmöten)

Hjälp direkt från arbetsplatsen

Med SMS-helpline kan arbetare kontakta facket direkt från arbetsplatsen och beskriva direkta svårigheter. Organisatörer som besvarar frågorna finns tillgängliga dygnet runt.

– Jag är inte så populär hos polisen i Malaysia, men det är ett större värde i vad som resulteras i arbetet, berättar Bed Kumar, som kom till Malaysia första gången 2005 för att stärka nepalesiska arbetstagares rättigheter.

Han har drivit fackliga frågor och uppmärksammat fall där inte bara nepalesiska arbetare har hamnat i kläm utan även migrantarbetare från andra länder.

På vilket sätt är du inkluderad i arbetet med SMS-helpline?

– Jag har varit engagerad arbetsrelaterade frågor sedan 2005 och efter möten med det malaysiska facket och nepalesiska facket så kom vi gemensamt fram till att det behövs snabb hjälp direkt från arbetsplats till facket. I stort sett alla arbetare har en mobiltelefon vilket gör det enklare att komma i kontakt, berättade Bed Kumar när jag träffade honom efter ett fackligt möte.

Hur får migrantarbetarna information om sms-linjen?

– I Nepal anordnar facket (GEFONT) förberedelsekurser för arbetstagare som ska åka till andra länder och jobba. På kusen får de lära sig lite om säkerhetsrisker som de kan utsättas för, men även vilka rättigheter de har och hur de kan få hjälp och stöd vid problem. På kurserna delas ett kort ut med numret till SMS-helpline.bed

Bed Kumar är en av flera organisatörer som tar sig till arbetsplatser och de vandrarhem som migrantarbetare befinner sig för att ge dem en mini kurs i hur facket kan vara till hjälp. På dessa kurser delas information om SMS-helpline också ut.

– Jag måste vara på min vakt när jag befinner mig kring arbetsplatser, för om ägaren ser mig så måste jag lämna platsen.

Vanligaste problemet?

– Det kommer ibland in 30-40 sms på en dag och det är svårt att hinna med alla. Vi slussar dem ibland vidare till ambassader eller andra organisationer som kan bistå med hjälp. Oftast ringer det in migrantarbetare som behöver hjälp med visum, varit med om olyckor, de har inte fått lön enligt avtal eller att de har blivit arresterade av polisen. Jag är ofta på polisstationen för att förhandla.

/Josefine Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s