I Botswana sparkas buss och lastbilschaufförer för deras fackliga medlemskap

I Walvis Bay, Namibia på en workshop som Globala facket för transport sektorn (ITF) anordnar för transportförbund i södra Afrika träffar jag Kgomotso Panye. En före detta busschaufför från Botswana. Han delade med sig av sin berättelse ​​och hans stora mål, att öka stabiliteten och säkerheten för buss-och lastbilsförare i sitt Botswana. För ett par månader sedan blev Kgomotso avskedad från sitt jobb som busschaufför på grund av fackliga engagemang.

– Tyvärr är detta mycket vanligt, vi har förlorat så många medlemmar på grund av detta. Jag är rädd för vad som händer om arbetsgivaren får fortsätta att avskeda arbetare, våra fackliga medlemmar… Vi hade majoritet för att driva igenom ett kollektivavtal och vi fick även avtalet undertecknat och godkänt av arbetsmarknadsministern. Till och med efter allt detta så ignorerar arbetsgivarna och de stora företagen våra kollektivavtal.

Kgomotso Panye från BTAWU i Botswana
Kgomotso Panye från BTAWU i Botswana

Problemet menar Kgomotso är att arbetsrätten i Botswana är alldeles för svag och att de stora företagen har en fientlig inställning till fackförbund som gör de svårt att försvara arbetstagarna. Kgomotso fortsätter och berättar att BTAWU nu har 1554  medlemmar men många av medlemmarna är inte längre är anställda arbetare, de har avskedats på grund av sitt fackliga medlemskap.

Just nu arbetar Kgomotso som volontär på Botrawu – Botswana transport and Allied Workers union. Han kämpar för att klara sig, eftersom han inte har någon inkomst och facket inte har råd att betala honom en lön. Han är dock glad och tacksam för den solidaritet som visas från vissa fackliga kolleger inom ITF, Botrawu har sedan flera år tillbaka ett samarbetarbete med svenska transportarbetareförbundet.

– De hjälper oss med ett projekt för utbildning och kapacitetsuppbyggnad, nyligen var ett par delegater från Sverige i Botswana och höll en workshop  som gav oss verktyg som vi kan använda för att bättre organisera vårt förbund.

Även om det finns ljusglimtar så menar Kgomotso att det största problemet ännu kvarstår  – De grundläggande fackliga rättigheterna fortsätter att kränkas.

/Emily Johansson, ITF Nairobi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s