Fackets skolprojekt – utbildning istället för barnarbete

Det globala facket för Bygg- och träindustrin, BWI finansierar flera projekt i världen och ett projekt är Child Labour School Project, i Nepal. BWI har sett behovet av skolundervisning i områden där arbetare kommer för säsongen från landsbygden till Kathmandu. Vid tegelstensindustrin i Kathmandu arbetar nepaleser som kommer från landsbygden för att arbeta, då tar de vanligtvis även med sig sina barn. Innan skolan bildades fanns inget alternativ för barnen än att arbeta och därmed missa en stor del av sin skolgång. Idag går ett sextiotal barn i skolan tack vara skolprojektet.

DSC_0183Skolan är belägen strax utanför Katmandus hektiska trafik i en dal omringad av höga bergstoppar och oändliga risfält. Med ett varmt välkomnande av sånger och blommor gick vi in i skolan tillsammans med medlemmar från både det nepalesiska facket och BWI.DSC_0161

Vice presidenten för det globala Bygg- och träfacket, Dietmar Schäfers, besökte skolan med oss för att höra vad de behöver och önskar till skolan men också för att tacka de som driver skolan på plats.

En av de två lärarna är Phema som har undervisat på skolan sedan 2011 och undervisar i alla ämnen. De 60 eleverna är uppdelade i två klasser där de är tvungna att mixa åldrar, säger läraren Phema. I den ena klassen är eleverna mellan 4-7 år och i den andra är de 8-14 vilket Phema anser vara lite problematiskt ibland eftersom det skiljer sig i kunskaps- och utvecklingsnivå.

DSC_0200

– Om det inte vore för BWI hade jag aldrig arbetat här. De finansierar det här fantastiska projektet och jag är glad och stolt över att vara en del av det, även fast klasserna känns för stora.

Barnarbete är fortfarande ett stort problem i Nepal vilket beror på flera faktorer. Dels måste problemet uppmärksammas mer men framförallt krävs skärpt lagstiftning och implementering mot barnarbete. Det bor 9.2 miljoner barn under 16 år i Nepal och 2.6 miljoner av dem i åldrarna 5-14 är barnarbetare. Ett sätt att bidra till att minska barnarbete är skolgång och därför startade BWI detta skolprojekt vilket är en av 27 skolor som BWI driver i världen genom deras medlemsförbund.

Childhood is meant to Learn, Not to Earn!

Josefine Pettersson, BWI Kuala Lumpur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s