”Vi är starkare tillsammans”

Teh

– Jag gick med i facket för att få företaget att lyssna på våra krav. Som fackförening är vi tillsammans starkare än vi någonsin skulle kunna vara själva, säger Teh, 50 år och facklig organisatör på förpackningsfabriken Rengo i Malaysia.

Den senaste tiden har företaget skurit ner på de anställdas bonus, berättar Teh. Dessutom är ersättningen för transporter till och från arbetsplatsen alldeles för låg, bara en ringgit (ungefär två kronor).

– Det är för många förändringar som pågår utan att de lyssnar på våra behov, säger han.

Under de 20 år som Teh har arbetat på fabriken har det aldrig funnits någon fackförening som representerat de anställda, berättar han. Fram tills nu. På bara ett år lyckades facket organisera 350 av de totalt 484 fast anställda på fabriken. Detta tack vare en intensiv organiseringskampanj som stöttats av det globala facket UNI och svenska GS-facket.

Rengo är ett av de 12 företag inom förpackningsindustrin i Malaysia där UNI satsat på att försöka organisera arbetstagarna. Flera av dessa arbetsgivare är fientligt inställda till facket. På Rengo har projektet lyckats bra, trots att organisatörerna inte får komma in på arbetsplatsen. Istället träffar de arbetarna utanför arbetstid på ett närliggande café.

Nästa vecka ska en omröstning hållas på fabriken om att bilda fackförening hållas på fabriken. För att få bilda fackförening i Malaysia krävs enligt lagen att minst hälften av de anställda stöder facket. Tack vare organiseringskampanjen har facket nu stöd av 72 procent av de fast anställda på fabriken.

/Josefine Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s