Framtidens fackliga ledare

Att engagera unga arbetstagare i aktiva fackföreningar är helt avgörande om vi ska förbli starka och effektiva, säger Tawana Mopuli, 24-årig utredare från sydafrikanska Transport and Allied Workers Union (Satawu).

Tawana 1
Tawana Mopuli från Sydafrikanska facket Satawu

– De unga är framtidens fackliga ledare och vi måste lära oss att kommunicera på deras språk för att aktivera och engagera dem, säger Tawana.

Satawu har varit framgångsrika i sitt arbete med att organisera och locka unga transportarbetare till sin fackförening. Sedan några år tillbaka har Satawu en policy som  gör det möjligt att arbeta mer proggressivt med att organisera unga.

Tawana förklarar strategin och visionen bakom den nya politiken, vars främsta mål är att attrahera och engagera unga arbetstagare:

– Ungdomarna i dag är mycket mer globaliserade och bryr sig om större ämnen än bara kollektivavtal och anställningsförmåner. De vill veta mer om klimatförändringar, internationell politik, ras och könsfrågor. Det är detta vi måste ge dem! Vissa ungdomar jag möter vet inte ens vet vad facket är och orsaken till dess existens. Detta är alarmerande och jag tror att media har spelat en stor roll i hur facket upplevs av ungdomar.

Satawu bedriver flera aktiviteter som de tror kommer att locka fler unga till facket. Till exempel så samarbetar de med flera olika frivilligorganisationer om bland annat klimatförändringar och jämställdhet. Tillsammans med de icke-statliga organisationerna (NGO’s) ordnar de möten för att diskutera dessa frågor. De driver även en tidning och en blogg för att förbättra kommunikationen med de unga arbetstagarna.

Det sydafrikanska förbundet har fått uppmärksamhet och respons från fackföreningar i andra Afrikanska länder för sin progressiva framåtanda.

/Emily Johansson, ITF Nairobi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s