Samarbete för migrantarbetares rättigheter

IMG_2768I slutet av september undertecknade det malaysiska facket MTUC, det nepalesiska facket GEFONT, tillsammans med det globala facket för bygg- och träindustrin BWI ett avtal för att utveckla samarbetet för migrantarbetares rättigheter. Det är många nepalesiska arbetare inom byggindustrin i Malaysia och avtalet är ett verktyg för att migrantarbetare ska få information både i sändarlandet, Nepal men också i mottagarlandet, Malaysia. Det har uppdagats flera fall där migrantarbetare inte fått den minimilön som lagstadgats i Malaysia och även fall där slavliknande förhållande har förekommit, berättar det nepalesiska facket GEFONT.

Avtalet undertecknades i Katmandu och vid ceremonin deltog generalsekreteraren för det globala facket för Bygg- och trä industrin, Ambet Yuson tillsammans med andra globala ledare för facken som vittne.

Presidenten för det nepalesiska facket, Bishnu Rimal, som skrev under för Nepals räkning ser fram emot ett vidare samarbete som kommer stärka fackföreningsrörelsen i såväl Malaysia som i Nepal. Presidenten för det nationella facket i Malaysia (MTUC), Khalid Atan var en av dem som skrev under avtalet i Nepal och här svarar han på frågor om vad avtalet innebär.

Vad betyder avtalet för migrantarbetarna?

– Det är en stor chans för arbetstagarna, det nationella facket i Malaysia ska assistera dem på plats medan det nepalesiska facket assisterar med förberedelserna inför resan. Vi hoppas att det kommer leda till ett bra samarbete mellan sändarland och mottagarland.

IMG_2738Vad betyder avtalet för facken?

– Vi i Malaysia får bättre stöd från GEFONT gruppen på plats i Malaysia. Det kommer bland annat underlätta i rekryteringen av medlemmar till facket men även i kontakten med arbetstagarna.

På vilket sätt kommer facken att samarbeta efter avtalet? Några exempel.

– Sms-helpline, seminarium, workshops men också en bredare och bättre dialog med arbetstagarna. Eftersom vi planerar att ha nepalesiska fackliga organisatörer med oss så underlättar det med språket. Vi ska besöka deras arbetsbostäder för att berätta om facket.

Josefine Pettersson, BWI Kuala Lumpur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s