Stora utmaningar för facket i Georgien

Marina Kurtanidze, ordförande för det georgiska bygg- och träfacket
Marina Kurtanidze, ordförande för det georgiska bygg- och träfacket

– När en kvinna kliver in genom dörren och ska förhandla har jag upplevt att arbetsgivaren är mer artig och vänligt inställd. Hade det varit en man hade de kunnat börja gräla direkt. Det gör att det kanske har varit lättare för mig att nå fram till bra överenskommelser.

Det säger Marina Kurtanidze, som är ordförande för det georgiska bygg- och träfacket när vi möts på hennes enkla kontor i ett råkallt men vackert Tbilisi. Efter cirka femton år i facket kan Marina berätta om både bakslag och framgångar i arbetet. Allra svårast var det under 2008-2012 då fackföreningarna kraftigt motarbetades av regeringen och den dåvarande presidenten Micheil Saakashvili. Fackförbundens lokaler togs i besittning utan ersättning, arbetsrätten urholkades och fackligt aktiva trakasserades.

– Då fokuserade vi alla bara på att överleva som fackförbund, berättar Marina.

Redan innan dess var det svårt. Sedan Sovjetunionens fall hade facket förfallit och övergången till marknadsekonomi var en tuff omställning då löner och villkor försämrades och arbetslösheten steg. Inte många såg någon möjlighet eller anledning till att vara med i facket under den tiden och förbund försvann helt medan byggarbetarförbundet hankade sig fram med gamla ledare utan framtidsvisioner.

I slutet av 90-talet rekryterades Marina till facket av sin granne. Hon var då en arbetslös forskare i musikteori men grannen tyckte att hon med sina goda kommunikativa egenskaper kunde var en tillgång för facket. Det tyckte även de ansvariga på förbundet och Marina fick ett administrativt jobb på kansliet. Efter några år blev hon vald till vice ordförande och för fem år sedan till ordförande. Med henne kom också en ny energi till facket. Förra året omvaldes hon för en andra fyraårsperiod och planerna är stora och hoppfulla för vad förbundet ska kunna uträtta framöver.

2013 ansökte facket om medlemskap i bygg- och träarbetarinternationalen BWI och under det gångna året har förbundet deltagit i det program som BWI bedriver med stöd av LO-TCO Biståndsnämnd. En av de stora utmaningarna för förbundet framöver är att nå ut till och organisera den stora andelen informella arbetare i sektorn. I det arbetet är det internationella samarbetet viktigt då det bland annat ger tillgång till research, kontaktytor och utbyten som ger inspiration och kunskap för arbetet på hemmaplan.

Förbundet har endast tre anställda utöver ordföranden och Marina och hennes kollegor spenderar mer tid ute bland medlemmar och på arbetsplatser i Georgiens nio regioner än på kontoret.

Tidigare i år beslutade förbundet att börja organisera skogssektorn igen och på fyra månader har man lyckats organisera mer än 700 anställda där. Idag har förbundet 3700 medlemmar, varav ca hälften regelbundet betalar sin medlemsavgift. Ett mål är att nå 5 000 betalande medlemmar, vilket skulle möjliggöra för dem att anställa en jurist för att hjälpa medlemmar med arbetsrättsliga tvister.

Inom 5 år är visionen att förbundet ska vara det starkaste förbundet inom georgiska LO.

Med fortsatt aktivism och internationellt stöd finns goda möjligheter att nå dit.

/Simon Strannard, LO-TCO Biståndsnämnd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s