Skola för migrantarbetares barn

För fem år sedan startade det internationella facket för Bygg- och trä sektorn en skola tillsammans med Danska ambassaden, en timme utanför Bangkok. Skola var ett projekt för att se till så att migrantarbetarnas barn hade någonstans att ta vägen när deras föräldrar arbetade i byggindustrin. Idag drivs skolan av ett katolskt samfund och det är totalt 110 barn som dagligen kommer till skolan. Det kostar 5kr om dagen att ha ett barn på skolan och då får de mat inkluderat. Egentligen är det mer som ett dagis eftersom de flesta är mellan 2 och 3 år och de har sångstunder, sagostunder, lunch och vila. Det är 25 barn från andra länder, främst från Kambodja, Laos och Myanmar och resten av barnen är från Thailand. De thailändska barnen är bara på dagiset till dess att de fyller 3 år, sen börjar de i skolan. Tyvärr så kan inte skolan ta in barn som inte är registrerade från ett thailändskt hushåll så de utländska barnen får vara kvar på dagiset. Den äldsta flickan jag träffade var redan elva år och hade aldrig gått i skolan.IMG_3390

I anslutning till skolan ligger migrantarbetarnas tillfälliga bostäder. Hundratals arbetstagare från Laos, Kambodja och Myanmar arbetar i byggindustrin och bor i det som var tänkt som tillfälliga bostäder, men som redan har funnits där i över 13 år. Bostäderna består av plåtväggar och tak vilket skapar en extrem hetta på dagarna. Det bor cirka hundra familjer i det som blivit en liten by, där migrantarbetare har bosatt sig för att jobba på byggföretaget Fueng Fah Company Limited soIMG_3372m tillgodoser migrantarbetare med yta att bo på men inte bostäder. Jag träffade en familj som visade mig deras hus där de bodde med fyra barn, det yngsta var bara 1,5 år och de hade bott i huset i fem år. Det berättar att ett problem med skolan är att de stänger klockan tre och jobbet slutar klockan fem, detta gör att en av föräldrarna måste gå tidigare eller inte jobba alls för att barnen måste hämtas. De tjänar 56kr om dagen vilket är lägre än minimilönen i Thailand som är 68kr om dagen. När jag frågar varför de inte tjänar mer säger de att deras arbetsgivare betalar för ytan som deras hus står på, samt för vatten och till viss del el. Alla i familjen har fått ett identitetskort utfärdat och föräldrarna har arbetstillstånd av företaget så att de arbetar lagligt, men ingen i familjen har fortfarande något pass eller andra juridiska dokument.  IMG_3407 IMG_3411

Dagiset som det internationella facket för Bygg- och träarbetare har startat är en god början till att även familjen inkluderas i migrantarbetares rättigheter och nästa steg kan tänkas vara en skola för äldre barn så att rätten till utbildning tillgodoses för alla barn.

Josefine Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s