Att vara sjuksköterska i Swaziland

peede2

I Swaziland har sjuksköterskorna hög arbetsbelastning och många lämnar nu landet för att istället jobba utomlands. Men Phumzile Mashwawa beslutade sig för att stanna och jobbar nu för att förbättra sjuksköterskornas arbetsvillkor.

Phumzile Mashwawa har varit med i sjuksköterskefacket ända sedan sin studietid. Hon är också en av deltagarna i det projekt som Vårdförbundet driver tillsammans med det globala facket ICN, och som LO-TCO Biståndsnämnd stöttar, där ledare från sjuksköterskeorganisationer i sex afrikanska länder utbildas.

Yrket har förändrats en del sedan hon började arbeta i mitten på nittiotalet, menar hon.

– Fortfarande är det tre års studier för att bli färdig sjuksköterska och för att bli specialiserad, exempelvis som barnmorska, tar det ytterligare två år.

Mycket av det arbete som förut gjordes av läkare görs nu istället av sjuksköterskor. Enligt Phumzile Mashwawa är det vanligt att sjuksköterskor får ta beslut om Hiv-smittade patienters behandling. Arbetsbelastningen är hög – landet har en hög andel av HIV- och Aidssmittade – och många sjuksköterskor blir utbrända. Löneutvecklingen har helt stannat av och den senaste lönerevisionen staten gjorde var för tio år sedan.

Tidigare under hösten införde Swaziland också ett totalförbud mot fackföreningar och arbetsgivarorganisationer i landet.

– Vi i sjuksköterskefacket har inte blivit trakasserade ännu men vi kan inte komma till tals med sjukvårdsministeriet för att diskutera våra löner och villkor. De skjuter helt enkelt bara upp alla möten vi bestämmer med dem, säger hon.

Den ekonomiska situationen i Swaziland har lett till att regeringen har skurit ned på sjukvårdskostnaderna. Andel sjuksköterskor som lämnar den offentliga sektorn och går över till privat har ökat, och det är också vanligt att sjuksköterskor lämnar Swaziland för att arbeta utomlands.

Många tänker att de ska stanna några år, men eftersom de försörjer stora delar av släkten hemma i Swaziland blir det ofta att de stannar längre.

– Min yngre syster är gift med en läkare och de har flyttat till Australien, säger Phumzile Mashwawa.
Själv ville hon egentligen åka till Kanada och arbeta, men beslutade sig till sist för att stanna.
– Jag blev övertalad av min familj att vara kvar i Swaziland.

Åsa Svensson/ LO-TCO Biståndsnämnd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s