Svårt leva på artistlön i Sydafrika

Vusi Thanda, Sydafrika

Fortfarande finns det diskriminering i Sydafrika, inte minst inom musik- och skådespelarbranscherna.
Svarta får mindre betalt och har svårare att få jobb och de måste ha ett annat jobb så att de kan få mat på bordet.

En som har klarat sig något bättre än de flesta är Vusi Thanda, känd skådespelare från framförallt TV. Han har spelat i samma serie, och samma karaktär, sedan 1994. Vusi har också deltagit i filmer och andra spelat stora och mindre roller, även utländska.
Vusi Thanda säger att det är svårast att få betalt då regeringen ska stå för kostnaderna. Många musiker får helt enkelt hoppas på att få lön då regeringen ordnar festivaler på olika bemärkelsedagar, exempelvis på Mandeladagen. Att avstå är inget alternativ eftersom de måste få visa upp sig för att kunna få nya jobb. Men oftast är det de vita aktörerna som får jobben.
-– Den nya ministern för konst och kultur kommer från polisen. Tyvärr vet han inget om det han är satt att styra. Han syns inte heller, säger Vusi Thanda.

I juni jobbade Vusi i fem dagar för ett bolag, med uppdrag från regeringen. Fortfarande, i slutet av november 2014, har han inte fått betalt.
– Jag fick med mig en gul overall, en T-shirt och en keps efter fem dagars jobb trots ett påskrivet kontrakt.

Sedan i juni har han kontaktat bolaget som säger att de inte har fått betalt eller så har de någon annan ursäkt. Vusi skickar dagligen SMS och ber om att pengar enligt överenskommelsen men inget händer.

Vusi har lärt sig att hantera sin ilska genom att läsa en bok av Nelson Mandela.
– Jag blir arg, väldigt arg, men Mandela har lärt mig att hålla igen och ändå vara korrekt och tydlig med vad jag menar. I detta fall att jag vill ha betalt och inga ursäkter. Det handlar om att kunna få mat på bordet.

När skillnaderna för aktörerna kommer att förändras vet han inte men han vet att det kommer att ta tid och vara ett hårt jobb.

Marie Ende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s