Fackets skola förser studenterna med hälsokontroll

Det globala facket för Bygg- och trä industrin har upprättat 27 skolor för att barn till arbetstagare i området ska kunna få sin rätt till utbildning tillgodosedd istället för att följa med sina föräldrar och arbeta. I Sydasien finns totalt 27 skolor idag, 20 i Indien, 5 i Nepal och 2 i Bangladesh. Det är främst utbildning på grundläggande nivå och fungerar som ett komplement till de statliga skolorna. Barnarbete är inte bara negativt för barnen och deras utbildning utan det sänker även lönerna för de vuxna arbetstagarna. Skolan jag besökte ligger strax utanför Agra i Indien.

DSC_0013DSC_0009

När vi kom till skolan såg vi en lång kö med barn utanför skolbyggnaden som väntade på sin hälsoinspektion. Facket förser skolan med hälsodagar fyra gånger om året och då kommer två läkare och en social arbetare från en organisation i området och pratar med barnen. Alla tilldelas den medicin de behöver utan kostnad. En av läkarna är gynekolog och berättade för oss om att de även har dagar då de diskuterar genusfrågor och allmänna hälsofrågor för att få barnen att tidigt förstå innebörden av jämställdhet. Social arbetaren på plats som vi träffade berättar att hon diskuterar familjefrågor och eventuella allmänna frågor kring mental hälsa för att kunna ge stöd åt barnen i ett tidigt skede.

– Det är minst lika viktigt med en hälsosam kropp som ett friskt sinne för att barnen ska kunna ta tillvara på utbildningen, säger en av lärarna på skolan medan hon hjälper till att organisera barnen i kön till läkaren.

En liten grupp av äldre studenter kom också till skolan för hälsDSC_0006odagen, de går inte längre på skolan eftersom de blivit stora men de återvänder hit då och då för att träffa läkarna och socialarbetaren för att diskutera eventuella svårigheter. En del av tjejerna kom för att träffa sina gamla lärare.

Barnen i skolan lär sig att skriva och läsa men även att handskas med praktiska färdigheter som att sy med symaskin. Detta är en viktig del av projektet eftersom eleverna själva kan starta deras egna lilla verksamhet direkt efter att de gått ut skolan och bli mer självständiga.

Josefine, BWI Malaysia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s