Målarutbildning för ökad jämställdhet i Indien

TamilNadu

Över hälften av alla byggnadsarbetare i södra Indien är kvinnor. De tjänar mindre än männen och får de slitigaste och lägst ansedda jobben. För att ge dem bättre förutsättningar har en facket startat en målarutbildning för kvinnor med stöd av svenska Målareförbundet och LO-TCO Biståndsnämnd

Ungefär 60 procent av alla som arbetar på byggarbetsplatserna i delstaten Tamil Nadu i södra Indien är kvinnor enligt det lokala byggfacket TCWF. De flesta kommer från landsbygden och saknar utbildning. Bristen på yrkeskunskaper och förlegade idéer om att kvinnor inte passar som byggnadsarbete gör det svårt för dem att få de mer kvalificerade jobben i branschen, som till exempel elektriker, murare eller målare.

 För att vända den synen på kvinnors kapacitet har det lokala byggfacket TCWF i Tamil Nadu tillsammans med det globala bygg- och träfacket startat en målarutbildning för kvinnor i byggbranschen. Sedan 2008 har 250 kvinnor utbildats. En del har fått jobb, men även med goda yrkeskunskaper är det svårt för kvinnor att få jobb som målare.

– Det har ingenting att göra med att vi inte har kompetensen nu, det är på grund av samhällets inställning och för att man inte är van anställa kvinnor för samma position som männen, säger en av de äldre kvinnorna på utbildningen.

Kursen varar i tio dagar och förutom praktiska yrkeskunskaper får deltagarna utbildning i vilka rättigheter de har. Kvinnorna är mellan 20 och 55 år gamla och kommer från olika håll i delstaten.

Villkoren i byggbranschen är dåliga och nästan alla byggnadsarbetare Tamil Nadu är daglönare som inte har några formella anställningar, utan måste söka jobb dag för dag. Detta gäller också för manliga byggnadsarbetare. Men medan en man som arbetar på ett bygge tjänar ungefär 90 kronor om dagen tjänar kvinnor i genomsnitt inte mer än 35 kronor om dagen.

Syftet med utbildningen är att stärka kvinnors position i arbete och höja deras färdigheter på arbetsplatsen så väl som att höja deras löner. Detta är en viktig del av jämställdhetsprocessen för att bidra till att både kvinnor män blir mer självständiga.

Josefine Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s