En arbetsdag med Joseph, busschaufför i Kenya

Jag följer med Joseph Ndiriti i hans buss under några timmar för att få en bild av vardagen för en kenyansk busschaufför. Joseph arbetar inte bara för Embassava Sacco utan är också ordförande för Puton – Public Transport Operators Union, ett av tre fackförbund som arbetar för att organisera och förbättra arbetsvillkoren for buss- och taxi chaufförer i den informella transportsektorn i Kenya.

Rast
Joseph diskuterar med en kollega under en rast i väntan på nya passagerare

Arbetsdagen börjar tidigt i Nairobi, Joseph går upp redan kl. 03.00 på natten för att hinna hämta bussen på parkering innan klockan fyra. Vid 05.00 möter konduktören James upp och arbetspasset har officiellt börjat. Slutar för dagen gör de inte förens vid elva på kvällen då pengarna är räknade och överlämnade till bussens ägare. Cirka 18 timmars arbetspass sex dagar i veckan är vardagen för de cirka 600.000 personer som arbetar inom den informella transportsektorn i Kenya.

Joseph tjänar mellan 65 – 150 kronor för ett arbetspass men det händer också att han inte får någon lön alls. Allt beror på hur många passagerare vi haft den dagen och hur mycket trafikstockningar det varit.

Sitt fackliga engagemang är något Joseph tvingas hålla hemligt för sin arbetsgivare på grund av risken för att få sparken. På sin tidigare arbetsplats vågade han stå upp för rättigheter och påtalade  bland annat på brister i säkerhet och arbetsvillkor. Han blev inte långvarig där som han själv beskriver det. Puton har för närvarande 700 medlemmar och är ett ungt fackförbund i Kenyas relativt långa fackliga historia. Förbundet registrerades officiellt 2013 men har existerat som förening sedan 2008. Kollektivtrafiken i Kenya bestar av en blandning av Matatus (14 sätes mini-bussar), bussar och boda-bodas (motorcyklar som kan ta en passagerare åt gången). Än sa länge så organiserar Puton bara buss och Matatu chaufförer samt konduktörer men de strävar mot att kunna organisera alla transportarbetare i den informella sektorn. Det är svårt att påverka i denna industri som kantas av korruption, kriminalitet och brott mot mänskliga rättigheter.

Joseph med två kollegor i Nairobi
Joseph (mitten) tillsammans med två kollegor på busstationen i centrala Nairobi
Det är konst att manövrera bussen på vägarna i Nairobi
Det är en konst att kunna manövrera bussen på vägarna i Nairobi
Josephs kollega James
Josephs kollega James dubbelkollar dagens turer

Efter två turer från Nairobi City till det industriella området så är det dags för lunchrast. Joseph säger att det är lugnt idag, dåligt med passagerare, vi kan därför ta en längre lunchrast på en halvtimme. Ibland händer det att vi inte hinner äta alls, då får man vara glad om man hinner få i sig en banan och lite vatten.

Te med mycket socker håller oss vakna..
Te med mycket socker håller oss vakna..
En kvinna förbereder bröd, te och böner åt Joseph och hans kollegor
En kvinna förbereder bröd, te och böner åt Joseph och hans kollegor
Efterlängtad paus
Efterlängtad paus

Joseph från Puton tar lunchpaus under ett arbetspass

2001 beslutade kenyanska transport ministeriet om att formalisera arbetsgivarsidan av den kenyanska kollektivtrafiken. Många satte stort hopp till detta initiativ men tyvärr ledde det till en orättvis fördelning av rättigheter. Arbetsgivarna fick lagar och ordning medans transportarbetarna blev utan kontrakt, reglerade arbetstider, raster, minimilön etc. Kort efter formaliseringen skedde en enorm ökning av antalet registrerade buss och Matatu cooperationer så kallade Saccos. I dagsläget finns 615 Saccos registrerade, utspridda på de 42 län som Kenya består av. Det är en lukrativ branch och vissa av dessa Saccos är dolda karteller och andra ägs av högt uppsatta politiker som främst ser till största möjliga vinstmarginal än förbättrade arbetsvillkor för transportarbetarna. Joseph och Puton drömmer om livsförsäkring och reglerade arbetskontrakt och en garanterad lön i slutet på månaden. Det är långt dit men Joseph tror på att skynda långsamt men organiserat.

Traffikstockningar, dagligt problem för chafförerna i Nairobi. Till och med konduktören somnar när vi stått still i 30 minuter.
Trafikstockningar, dagligt problem för chaufförerna i Nairobi. Till och med konduktören somnar när vi stått still i 30 minuter.
Vägarna i Kenya är i dålig kondition, så fort det regnar blir det väldiga vattensamlingar
Vägarna i Kenya är i dålig kondition, så fort det regnar blir det väldiga vattensamlingar.

Joseph påtalar att några av de största utmaningar som transportarbetarna lever med dagligen är media och allmänhetens smutskastning av deras yrke samt de korrupta trafikpoliserna som dagligen kräver mutor för påhittade brott som ingen begått är det mest akuta problemen. Han fortsätter och beskriver att även den snedställda könsfördelningen i branschen, osäkerheten för de som arbetar inom den och de orimliga kraven från arbetsgivarna är akuta problem.

Puton har nyligen registrerats som ett medlemsförbund hos International Transport Workers’ Federation (ITF). Detta ser Puton som en stor framgång, i och med detta tror de att  ITF kan ge dem uppmärksamhet och erkännande som förbund vilket kan hjälpa dem att skapa industriella relationer och förtroende hos politiker och NGO’s.

Emily Johansson, ITF Nairobi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s