Vad är skillnaden mellan genus och kön?

Under helgen hölls en workshop för att uppmärksamma och klargöra genusfrågan. 25 kvinnor från fackliga organisationer i Malaysia kom för att delta och dela sina erfarenheter och idéer kring genus. Några av deltagarna var nya i den fackliga världen och hade aldrig tidigare deltagit i någon workshop och för alla deltagare var genusfrågan något oklart som de gärna ville diskutera.DSC_0011

De som höll i workshopen var Tes Borgonos som är projektsamordnare för Filippinerna och Fatimah Mohammad, ordförande för kvinnokommittén i det globala facket för Bygg- och träindustrin (BWI). De berättade för mig att det har visat sig finnas ett behov av att informera fackligt aktiva kvinnor i Malaysia kring grundläggande kunskap om kvinnors rättigheter och skillnaden mellan kön och genus.

För att kvinnlig representation ska öka inom det globala facket för Bygg- och trä sektorn (BWI) behövs utbildning och stärkande åtgärder för kvinnors rättigheter. Den totala andelen kvinnliga medlemmar i BWI är bara 20 procent och de är också underrepresenterade i beslutsfattande positioner. Därför finns det ett behov av denna workshop som ägde rum i Malaysia i helgen.

Aktiviteter som ägde rum var bland annat en tävling där gruppen delades upp i två lag för att komma på skillnader mellan kvinnor och män. Efter att lagen gett förslag så gick Tes och Fatimah igenom biologiska skillnader för att sedan diskutera eventuella skillnader av genus och hur kultur, traditioner och förutfattade idéer har gett avtryck för att konstruera kvinnligt och manligt.

IMG_4048– Jag har aldrig tänkt på att vi egentligen bara har biologiska skillnader i botten, säger en deltagare från gruppen.

Budskapet var tydligt: kvinnor kan och bör ta minst lika stor plats som män i ledande positioner och i det fackliga arbetet för att bygga en ärlig och hållbar utveckling.

DSC_0003

Josefine, BWI, Kuala Lumpur 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s