Ensam kvinna i en mansdominerad bransch

Gladys, busschafför i Nairobi

Gladys arbetar som busschaufför i Kenya sedan 6 år tillbaka, hon är en av mycket få som vågar trotsa fördomar och utmana kulturella föreställningar om yrken för kvinnor. I Kenya är transport sektorn till 95% dominerad av män, Gladys började för 11 år sedan arbeta som busskonduktör och byggde så sakteliga upp självförtroende för att så småningom ta ett lån för att kunna lära sig köra bil och ta körkort. Nu är hon trygg och säker i rollen som chaufför.

Hur är det att arbeta som chaufför i Nairobi?

– Numera går det bättre och bättre men vi kvinnor möts ständigt av nedlåtande kommentarer och fördomar om hur män och kvinnor ska vara. De frågar varför jag inte är hemma och sköter om min man och mina barn. Då svarar jag alltid, jag är trebarnsmor och försörjer min familj. När jag började för 11 år sedan var jag osäker och vågade inte ta plats, man får tuffa till sig för att klara sig, här går det inte att be om ursäkt för sig själv.

Hur ser framtiden ut för kvinnor i transportsektorn?

– Jag ser fler och fler kvinnliga konduktörer i transport sektorn, det är fortfarande mycket få som vågar sig på att bli chaufförer. Samhället är inte vad det en gång var, idag måste båda föräldrarna i en familj arbeta för att pengarna ska räcka till. Det går inte att leva som förr och att inte våga sig ut och prova nya saker.

Emily Johansson, ITF Nairobi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s