”Strong Unions need women”

Regina och Vanessa är två starka förtroendevalda kvinnor i Kenyanska Matatu Workers Union – MWU. Vanessa är utbildningsansvarig och Regina är genus representant med fokus på att stärka kvinnorna i transportsektorn. Båda har jobbat som buss-konduktörer i cirka två år och har varit fackligt aktiva i lite drygt ett år. Regina berättar om de kvinnliga transportarbetarna som hon träffar, hur hon försöker stärka dem och rekrytera dem till facket. Hon samlar underlag som behövs för att förstå hur facket ska kunna hjälpa till att hjälpa och förändra denna sektor.

Regina och Vanessa
Regina och Vanessa utanför deras fackliga kontor i Nairobi

Vad är svårast med att arbeta som kvinna i transportsektorn i Kenya?

– (Regina) jag har pratat med många kvinnor och kommit fram till att det finns tre huvudanledningar som gör att kvinnor inte kan eller vill stanna i den informella transport sektorn i Kenya. För det första så har över tre fjärdedelar blivit sexuellt trakasserade på arbetet. För det andra så är det fortfarande ett slags stigma kring yrket som uttalar att kvinnor inte är välkomna, det är ett yrke för män som inte anpassats för kvinnor. För det tredje så ser kvinnor generellt inte transportsektorn som ett långsiktigt yrke, de dyker upp men det blir inte långvariga och byter snabbt yrke. Det jag vill se är en positiv utveckling, kvinnorna behöver se ljuset i tunneln, de behöver se en förändring för att vilja stanna och bli mer synliga. Något MWU arbetar med är att försöka påverka kvinnorna till att vilja utbilda sig till busschaufförer på så vis kan de plöja mark i ett annars mansdominerat yrke.

– (Vanessa) Jag håller med Regina, trakasserier är ett stort problem. Om man blir trakasserad på sin arbetsplats då vill man inte vara kvar, jag har mött många kvinnor som tvingats utföra sexuella tjänster för att få ett jobb. Det är väldigt illa och det finns ingen som övervakar eller anmäler den här typen av brott. Kvinnor som utsätts för det här har ofta väldigt få valmöjligheter, ofta är det väldigt förknippat med skam.

Regina och Vanessa under ett medlemsmöte
Regina och Vanessa under ett medlemsmöte

Regina, på vilket sätt arbetar du med utbildning?

Jag arbetar både med organisering och utbildning, oftast försöker jag kombinera dessa två för att vara så effektiv som möjligt. Innan jag planerar en utbildningsinsats så gör jag en analys av arbetsgivaren eller området där jag ska försöka nå ut, sedan börjar jag mobilisera, samla transportarbetare. Jag anordnar oftast möten där jag försöker samla så många som möjligt samtidigt. Jag börjar sedan med att upplysa om vilka rättigheter arbetarna har, fördelarna med att ansluta sig till ett fackförbund samt kenyansk arbetslagstiftning. Många är helt okunniga om detta och därför känner jag att mitt arbete fyller ett viktigt syfte. Efter ett informationsmöte så ber jag alltid alla närvarande att fylla i en närvarolista med namn och telefonnummer så att vi kan kontakta dem efteråt. Många går inte med direkt utan vill först smälta informationen lite och prata med sina kollegor. Vi jobbar med att långsamt övertyga och upprepa informationen.

Emily Johansson, ITF Nairobi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s