Besök hos byggfacket i Sao Paulo

Mitt under Yrkes-VM i Sao Paulo passade vi på att besöka en anläggning för yrkesutbildning och ett av de brasilianska byggfacken. Vi startade hos utbildningsanordnaren Senai som är verksam i hela Brasilien. Deras utbildningar finansieras genomförs på uppdrag av företagen och finansieras via ett löneavdrag på en procent.

Lektion i att bygga aluminiumfönster
Lektion i att bygga aluminiumfönster

Utbildningen låg på en högre nivå än vårt byggprogram och de utbildade mest arbetsledare. En mycket stor del av eleverna var kvinnor, vilket förvånade oss alla. Mest intresserade blev vi av skolans mobila utbildningsanläggningar som de kör ut till arbetsplatserna för att hålla kurser.

Nästa anhalt var Byggfacket Feticom. Svenska Byggnads har i flera år samarbetat med de brasilianska byggfacken, bland annat har vi stöttat deras arbete för bättre villkor på arenabyggena inför Fotbolls-VM 2014 och OS 2016. Inför VM hölls totalt 26 strejker på olika VM-byggen, och i alla utom två av dessa fall lyckades de strejkande få arbetsgivarna att gå med på löneökningar, övertidsersättning osv.

Efter en något skumpig bussresa startade vårt möte med en middag tillsammans med några representanter från facket. De berättade om en helt orimlig statistik på dödsolyckor och hur de försöker förbättra säkerheten och motverka de många olyckorna genom utbildningsinsatser.

Ett av de absolut största problemen är de otrygga anställningarna och extremt höga omsättningen på byggarbetare. 85 procent av hela yrkeskåren försvinner och ersätts varje år. I Brasilien finns inget anställningsskydd värt namnet och det är bara tillfälliga projektanställningar som gäller. De var själva övertygade att detta var den viktigaste förklaringen till de många olyckorna.

Gruppbild tillsammans med byggfacket Feticom

Jag berättade att även vi hade projektanställningar fram till slutet av åttiotalet men att våra starka arbetslag ändå gjorde att de flesta gick från bygge till bygge med i stort intakta lag. Här tändes det ett ljus hos våra värdar och när dom tackade oss för besöket så poängterade dom tydligt att dom gillade hur vi arbetar med arbetsmiljöfrågor och att det inspirerat dem att arbeta i samma riktning. Det kan ha varit artighetsfraser, men det kändes verkligen inte så.

/Christer Carlsson, Byggnads

Läs mer om Yrkes-VM här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s