Ungdomar förnyar den chilenska fackföreningsrörelsen

Jorge Hernandez Silva, 29 år, är generalsekreterare för förbundet FETRACOMA som samlar flera fackföreningar i den chilenska byggbranschen.

Jorge Hernandez Silva var 21 år då han startade en ny facklig organisation inom den chilenska byggsektorn, FETRACOMA. Första året var antalet medlemmar 33, idag efter åtta år, återfinns 15 000 medlemmar spridda över hela landet.

Chile är ett land av paradoxer. Samtidigt som den neoliberala politiska modellen, ett arv från Pinochet-regimen, troligtvis har en negativ påverkan på ungas medlemskap i facken, så utgör den berömda chilenska studentrörelsen en katalysator för kollektivism och organisering.

– Många unga har glömt bort att kämpa för gemensamma mål. Marknaden säger att man köper sig lycka. Det gör att fackföreningsrörelsen blir mindre attraktiv. Samtidigt är många av våra fackliga ledare unga människor som har kommit direkt från studentrörelsen. De har kunskaper, kraft och förmåga att ifrågasatta systemet, säger Jorge.

FETRACOMA:s snabbt ökande medlemsantal förklarar Jorge med nytänk, god kunskap om arbetarnas problem och krav samt en förmåga att bemöta och motbevisa vanligt förekommande fördomar i Chile.

– Fackföreningsrörelsen i Chile har till viss del rykte om sig att vara byråkratisk, korrupt, och ha kommunister till ledare som sitter alldeles för många år på posten.

Jorge menar också att hans unga ålder har varit en viktig förklaring till att han varit så framgångsrik med FETRACOMA.

– Jag blev diskriminerad och misstrodd av både arbetsgivare och arbetstagare. Detta krävde att jag visste vad jag sysslade med och kom med goda argument och förklaringar när jag förhandlande med arbetsgivare eller försökte rekrytera medlemmar till facket.

/Cecilia Grabos, BWI Latinamerika


FAKTA: Lite om chilensk arbetslagstifning

  • Chilensk arbetslagstiftning härstammar i huvudsak från Pinochet-tiden.
  • Lagarna begränsar rätten att organisera sig och förhandla kollektivt på flera sätt.
  • Exempelvis kan kollektivavtal i princip enbart tecknas mellan en enskild arbetsgivare och den fackförening som verkar på arbetsplatsen.
  • 2015 påbörjades ett omfattande reformarbete avseende chilensk arbetslagstiftning som förhoppningsvis kommer att resultera i flera förbättringar.
  • Dock kommer rätten att sluta  bredare kollektivavtal, bortom en enskild arbetsplats, med all sannolikhet inte bli verklighet, trots många chilenska fackföreningars påtryckningar.

En reaktion på ”Ungdomar förnyar den chilenska fackföreningsrörelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s