Kvinnligt ledarskap – om att trotsa byggbranschens normer och ta plats

Byggbranschen är känd för att präglas av machokultur och diskriminering av kvinnor, såväl i Latinamerika som i resten av världen. Men genom utbildning, uppmuntran och kvotering kan fackföreningsrörelsen öka antalet kvinnor i ledande positioner och utmana rådande normer. Det vet fyra fackliga kvinnor som här ger sin bild av utmaningarna och möjligheterna samt hur facken kan göra skillnad. 

Rita de Cássia Assis Santos
Rita de Cássia Assis Santos

Rita de Cássia Assis Santos, styrelseledamot, FETRACONSPAR, Brasilien.
– I fackföreningar i alla sektorer, inte bara byggbranschen, existerar fortfarande diskriminering av kvinnor och det råder en utbredd machokultur. Män ges mer ansvar, trots att många kvinnor är redo att anta roller som ledare. Facken har ett ansvar att skapa möjligheterna för kvinnor.

Jag ser dock positivt på framtiden. Jag är den första kvinnliga styrelseledamoten i mitt fackförbund, som grundades för femtio år sedan. Förändring är möjligt och jag är själv är ett levande exempel på detta.

Dulcilene Carneiro de Morais
Dulcilene Carneiro de Morais

Dulcilene Carneiro de Morais, styrelseledamot i centralorganisationen CONTICOM-CUT, generalsekreterare för fackförbundet SINTRABCIVIL, Brasilien

– Kvinnor utgör kanske en minoritet i byggbranschen men kvinnor och män har gemensamt byggt vår värld. En värld där kvinnor inte tillåts delta i beslutsprocesser och där kvinnor inte har tillgång till verktygen som kan förändra deras vardag, är inte jämlik.

Det finns mycket facken kan göra för att öka antalet kvinnliga ledare. Aktiviteter som riktar sig specifikt till kvinnor och genusutbildningar är viktiga åtgärder. Jag anser att kvinnor måste få vara aktiva i det faktiska beslutsfattandet. Kvantitativt eller passivt deltagande för sakens skull, tror jag inte på.

Shandra Harriot
Shandra Harriot

Shandra Harriott, generalsekreterare, BITU, Jamaica
– Fackföreningsrörelsen har traditionellt sett varit en manlig arena. De senaste åren har vi sett en förändring men den är för långsam.

Min fackförening har arbetat hårt för att uppmuntra kvinnligt ledarskap, genom utbildning och stöttning. Kvinnor är precis lika bra byggnadsarbetare som män, och som ledare är de pålitliga och effektiva. Dessutom kan de identifiera sig med de utmaningar som kvinnor i möter i byggbranschen och förmedla problemen till manliga kollegor och till samhället i stort.

Maria de Fatima Goncalves da Rocha
Maria de Fatima Goncalves da Rocha

Maria de Fatima Goncalves da Rocha, styrelseledamot, SINTRACONST-ES, Brasilien
– Förutom utbildning, som är nyckeln till att öka antalet kvinnliga ledare, har mitt fack infört en jämlikhetsregel. Vi har som krav att femtio procent av ledamöterna i vår styrelse ska vara kvinnor. Detta hjälper givetvis kvinnor att nå positioner som ledare.

Jag tycker att fler förbund och även de internationella federationerna borde överväga en sådan regel. Det Globala facket för bygg- och träindustrin (BWI) har exempelvis en policy, som inte följs, om att 30 procent av deltagarna på deras officiella aktiviteter ska vara kvinnor. Det är dags att den policyn implementeras nu.

/Cecilia Grabos, BWI Latinamerika

5 reaktioner på ”Kvinnligt ledarskap – om att trotsa byggbranschens normer och ta plats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s