Fackligt samarbete öppnar dörren för jämställdhet i säkerhetssektorn

Genom solidariskt samarbete över landsgränser hoppas fackförbund i den privata säkerhetssektorn i Afrika förbättra villkoren för arbetarna. Ökad jämställdhet är en av huvudprioriteringarna.

Efterfrågan på privat säkerhet har ökat explosionsartat över hela Afrika de senaste åren. I vissa länder finns idag fler säkerhetsvakter än poliser och militärer tillsammans. I takt med att efterfrågan ökar genomgår branschen också en annan viktig förändring. Fler och fler kvinnor söker sig till den, än så länge, mansdominerade branschen.

Caroline Inziyani är en av få kvinnliga deltagare på det fackliga forum för den privata säkerhetssektorn som jag har blivit inbjuden till. Hon blev medlem i facket när hon började arbeta som säkerhetsvakt och idag är hon kommunikationsansvarig på Kenyan National Private Security Workers Union, KNPSWU. Hon har rest hela vägen från Kenya till Elfenbenskusten för att få en möjlighet utbyta erfarenheter med fackligt aktiva säkerhetsarbetare från hela Afrika. Caroline berättar att kvinnliga säkerhetsarbetare befinner sig i en särskilt utsatt situation.

Caroline Inziyani
Caroline Inziyani, kommunikationsansvarig på Kenyan National Private Security Workers Union

– Om en kvinna blir gravid till exempel, är det svårt att förklara varför hon ska få fyra månaders betald föräldraledighet, även om lagen säger att hon har rätt till det.

Caroline menar att både kollegor och arbetsgivare ofta saknar förståelse för varför en kvinna som fött barn ska få betalt för att vara föräldraledig. Kvinnor som blir med barn riskerar att bli av med jobbet. Hon berättar också att sexuella trakasserier och sexuellt våld är vanligt förekommande mot kvinnor i säkerhetsbranschen.

Under forumet diskuterar deltagarna de gemensamma problem säkerhetsarbetare över hela kontinenten kämpar mot. Med låga löner, osäkra anställningar, långa arbetstider, otillräcklig utbildning och dålig utrustning tvingas de arbetare som ska garantera andras säkerhet tvingas sätta sin egen säkerhet på spel. Kvinnorna i branschen tvingas dessutom kämpa mot diskriminering och traditionella föreställningar om kvinnorollen.

Caroline ser trots detta ljust på framtiden. Hon tror att starka fackförbund som kämpar för ALLA arbetare, är vägen till bättre arbetsvillkor.

–  Det absolut viktigaste målet för alla fackförbund är att få fler medlemmar. Utan medlemmar har facken ingen möjlighet att påverka. Vi måste få fler arbetare, framför allt kvinnorna, att inse vad facken kan göra för dem.

Caroline vet vad hon pratar om. Hennes fackförbund, KNPSWU, är en riktig framgångssaga. Efter terrorattentaten mot köpcentret Westgate i Nairobi, september 2013, ökade efterfrågan på privat säkerhet dramatiskt. I samband med detta lanserade UNI global union tillsammans med KNPSWU en kampanj fokuserad på att öka det fackliga medlemskapet inom privata säkerhetssektorn i Kenya. På tre månader rekryterades 4500 nya medlemmar från det största säkerhetsföretaget, G4S. Idag har KNPSWU mer än 24 000 medlemmar vilket gör dem till det näst största facket i hela Kenya. Tack vare det ökade medlemsantalet har förbundet bland annat kunnat driva framgångsrika rättsliga processer som har förbättrat arbetsvillkoren för medlemmarna.

Genom att utbyta erfarenheter och idéer hoppas fackförbunden att tillsammans hitta strategier för att öka antalet medlemmar. Kvinnorna är tyvärr extremt underrepresenterade i fackförbunden. Caroline och hennes fackkamrater vill ändra på detta. Under forumet är jämställdhetsfrågan en fråga som engagerar mötesdeltagare från alla länder. Alla är överens om att ökad kvinnlig representation inom förbunden bidrar till starkare fackförbund. Det i sin tur skapar möjligheter att förbättra situationen för alla säkerhetsarbetare över hela kontinenten.

/Henna Halldén, UNI Africa

 

3 reaktioner på ”Fackligt samarbete öppnar dörren för jämställdhet i säkerhetssektorn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s