”Är du medlem i facket ses du som en rebell”

Vi behöver inte längre vänta fem månader på lönen säger Monique Koudo som är ordförande för kvinnokommittén i fackförbundet SYNAPOSTEL-CI. Hon menar att facket gör framsteg trots att arbetsgivarna motarbetar utvecklingen och hotar med olagliga åtgärder.

– Facket har alltid stöttat mig och tack vare facket kan jag också utnyttja mina rättigheter. Får jag problem på jobbet vet jag att facket kan hjälpa mig, berättar hon.

Monique Koudo
Monique Koudo, ordförande för kvinnokommitten i fackförbundet SYNAPOSTEL

För Monique har det alltid varit en självklarhet att vara med i facket och hennes fackförbund SYNAPOSTEL-CI är det största fackförbundet för arbetare inom post- och telecomsektorn i Elfenbenskusten. Facket har skapat en tydlig social dialog mellan regeringen och arbetarna och tack vare det har många förbättringar genomförts menar Monique.

 – Vi behöver inte längre oroa oss för att jobba fem månader med en lön som aldrig betalas ut. Idag kan lönen vara försenad, men det handlar oftast inte om mer än två veckor.

Försenade löner är fortfarande oacceptabelt och facket har  mycket kvar att kämpa för, enligt Monique. En av utmaningarna för både SYNAPOSTEL-CI och anda fackförbund i landet är att få fler att våga ansluta sig till facket.

 – Är du medlem i facket ses du som en rebell i det här landet. Det händer att anställda får ta emot hot om att bli avskedade om de blir medlemmar i fackförbund.

Idag finns lagar för att skydda fackföreningsfriheten och det är olagligt att hota med avsked på grund av fackmedlemskap. Men lagen och verkligheten är två olika saker, berättar Monique. Tyvärr känner många inte till föreningsfriheten och tar arbetsgivarens hot på allvar. Enda lösningen på problemen är att trotsa arbetsgivaren och ändå gå med i facket menar hon. Eftersom att facket vet vilka rättigheter arbetarna har finns alltid hjälp att få.

 – Det viktiga är att vara övertygad och verkligen våga tro på facket.

/Henna Halldén, UNI Africa, Elfenbenskusten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s