Facklig mobilisering ger resultat

Arbetarna på det nationella tryckeriet i Elfenbenskusten har facket att tacka för de många förbättringar som genomförts på arbetsplatsen de senaste åren, det menar Laurience Batai, ordförande för fackförbundet SYPINCI.

– Vi har lyckats genomföra en reform som garanterar bonusar till arbetarna om vi höjer produktiviteten, säger Laurience Batai. Dessutom har vi genom våra förhandlingar med cheferna och regeringen lyckats höja ingångslönen för de flesta av arbetarna på tryckeriet.

Batai 1
Laurience Batai vid sin arbetsplats i tryckeriet.

De flesta av de arbetare vi pratar med under vår rundtur på tryckeriet ställer sig bakom facket och säger sig vara medlemmar. Laurience berättar stolt om fackets framgångar men säger också att de kämpar med att få medlemmarna att betala fackavgiften. Utan inkomster blir det svårt för facket att ordna aktiviteter och bygga upp en fungerande organisation. Laurience tror att anledningen till att facket trots allt lyckats nå sina mål är att så många ställt sig bakom facket.

-De förbättringar vi har genomfört hade inte varit möjliga om vi inte mobiliserat oss. Vi måste tala med en röst för att kunna ställa krav på arbetsgivaren, säger han.

Vi befinner oss på bottenvåningen på tryckeriet där Laurience arbetar vid en av tryckpressarna. Samtidigt som tryckerichefen går förbi torkar sig Laurience i pannan och tar chansen att högt beklaga sig över den olidliga värmen i rummet. Chefen passar på att nämna att nästan alla arbetare på tryckeriet numera arbetar i luftkonditionerade rum.

-Den luftkonditionering som finns idag hade aldrig köpts in om det inte varit för facket, berättar Laurience.

Tyvärr tvingas fortfarande de arbetare som arbetar vid tryckpressarna och i papperssorteringen på tryckeriet att arbeta utan luftkonditionering. Men Laurience är övertygad om att företaget snart kommer att ändra på detta eftersom att värmen inte bara skadar arbetarna utan även maskinerna.

Efter att tryckerichefen har lämnat oss berättar Laurience att det finns många fler arbetsmiljöproblem än bristande luftkonditionering. Han berättar hur många arbetare tvingas hantera giftigt bläck och andra hälsofarliga ämnen utan handskar eller annan skyddsutrustning. Arbetsskador är vanliga och arbetsdagarna är ofta långa.

tryckeriarbetare
I papperssorteringen tvingas arbetarna arbeta i olidlig värme och hantera giftiga ämnen utan skyddsutrustning.

Tack vare den dialog som facket har skapat mellan arbetarna, cheferna och staten, som äger tryckeriet, tycker Laurience att facket numera tas på allvar. Han tror att vägen till framgång är att lyfta fram att även företaget vinner på att förbättra arbetsmiljön eftersom att arbetarna orkar mer och blir mer motiverade att arbeta. På så sätt kan produktiviteten öka.

– Lyckas vi visa att de dåliga arbetsförhållandena är dåliga för produktiviteten kommer företaget vara tvunget att förbättra sig, säger Laurience som en avslutning på min rundvandring.

/Henna Halldén, UNI Africa, Abidjan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s