Facket garanterar säkerheten när Panamakanalen breddas

Sedan 2007 pågår arbetet med att bygga ut Panamakanalen för att rymma större lastfartyg. Det är ett miljardprojekt som har gett arbete , men inte alltid en schyst arbetsmiljö, till tusentals personer. Efter att facket till slut tilläts organisera medlemmar har villkoren förbättrats.

Klockan 05.30, en kvalmig och regnig novembermorgon i Panama City, blir jag upphämtad av Hector Hurtado från facket Suntracs för att besöka bygget vid Panamakanalen. Det är fortfarande mörkt ute och Hector berättar att han vanligtvis stiger upp halv fyra på morgnarna för att hinna till kontoret innan han ska vara på plats vid bygget. De flesta byggjobbarna går upp vid samma tid, måndag till lördag, och de som bor utanför Panama City ännu tidigare. Jag dricker en översockrad kopp kaffe och funderar på om jag skulle orka stiga upp tre på morgonen sex dagar i veckan.

IMG_4666
Morgonmöte.

Hector Hurtado är fackets arbetsmiljöansvarige på bygget av en bredare och djupare slussport vid Panamakanalens utlopp i Stilla Havet. Varje arbetsdag inleds klockan 07.00 med gruppamtal om hälsa, säkerhet och andra relevanta ämnen. Den här dagen handlar mötet om den strejk som ska genomföras i protest mot regeringens reformering av pensionssystemet. När de inleder sin arbetsdag är det redan över 30 grader varmt, trots molniga skyar och regn. På grund av luftfuktigheten upplevs temperaturen snarare som 40 grader.

IMG_4668
Edison Vallejo

Efter mötet byter jag några ord med Edison Vallejo, 24 år och plattläggare. Jag frågar honom vad han tycker om morgonmötena och han intygar att det är värt tiden. Han verkar trivas på jobbet och anser att facket utgör ett bra stöd. Jag insisterar och frågar om det verkligen inte finns något han skulle vilja ändra på.

– Eventuellt, jag vet inte, det skulle ju inte skada med högre lön…, säger han och vi skrattar .

Det är många saker som fascinerar när vi senare åker runt på den gigantiska byggarbetsplatsen. Hector berättar att man innan man började bygga var tvugna att flytta ett stort antal krokodiler från platsen. En av Hectors kollegor visar mig, tyvärr, mobilbilder på kroppsdelar som förlorats i arbetsplatsolyckor. Anledningen till att han sparar bilderna på sin mobil, säger han, är för att kunna visa arbetarna på morgonmötena och på så vis lägga tyngd bakom sina förmaningar om vikten av att följa säkerhetsföreskrifterna. Jag nickar diffust som svar och tackar artigt nej till att beskåda ytterligare stilleben av blodiga fingrar i lera.

Det omdebatterade projektet att bygga ut Panamakanalen, i syfte att tillåta genomfart av större lastfartyg, inleddes 2007. Idag råder ömsesidig respekt och goda relationer mellan facket Suntracs och det konsortium av europeiska och nationella företag som driver projektet, men det har inte alltid varit så. Sedan bygget inleddes har det inträffat åtta arbetsrelaterade dödsolyckor och företagen ville inledningsvis inte följa nationell lagstiftning eller det nationella kollektivavtalet. De första åren var strejkerna frekventa, men från att de fackliga ledarna inte ens släpptes in på bygget så löser man idag de flesta problemen i en tvåpartsdialog direkt med HR-avdelningen.

Hector menar att olyckorna har minskat som en följd av det fackliga arbetet med undervisning och samtal om hälsa och säkerhet och att företagen nu respekterar kollektivavtalet.

– Tidigare var cheferna mer fokuserade på produktivitet och avkastning än arbetarnas säkerhet. Arbetsvillkoren har förbättrats som en konsekvens av ökad kontroll, säger Hector Hurtado. Projektet är av stor betydelse för Panama och vi har gjort det mycket klart för företagen att fackets huvudsakliga intresse är respekt för arbetarna så att de kan utföra sitt arbete i lung och ro – och att vi inte är ute efter att förstöra för företagen ekonomiskt.

/Cecilia Grabos, BWI:s regionalkontor i Panamá

Fakta: Panamakanalen

  • Panamakanalen är en av världens mest kända vattenleder. Den löper genom Panamanäset och förbinder Stilla Havet i väst med Atlanten i öst.
  • Panama och USA slöt ett avtal 1903 som innebar att USA, i utbyte mot att hjälpa Panama att förklara sig självständigt mot Colombia, skulle få bygga och förvalta kanalen inklusive en åtta kilometer bred landremsa på var sida om kanalen.
  • Kanalen färdigställdes 1914. Under arbetet med att konstruera kanalen uppskattas cirka 27 000 byggarbetare ha omkommit.
  • Den 31 december 1999 överfördes kontrollen av kanalen i sin helhet från USA till Panama.
  • Utbyggnaden av kanalen, som inleddes 2007 och inkluderar nya bredare slussportar och djupare farleder, beräknas vara klar 2016, efter betydande förseningar. I nuläget är projeketet till 95 procent avslutat.
  • Kostnaderna för utbyggnaden beräknades till 5,2 miljarder dollar, men bedömmare menar att slutsumman förmodligen kommer att bli högre.

IMG_4681

 

 

En reaktion på ”Facket garanterar säkerheten när Panamakanalen breddas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s