Facklig kamp i ett av världens farligaste länder

ILO:s kärnkonventioner reglerar rätten att organisera sig och arbeta fackligt. Trots det kränks de fackliga rättigheterna varje dag. Luis Chavez är facklig ledare för federationen FESITRASMMAR i Guatemala och besökte Panama i slutet av januari i år. Jag träffade honom för att prata om situationen i ett av världens farligaste länder för dem som arbetar för fackliga och mänskliga rättigheter.

Från år 2000 och framåt har minst 12 erkända fackliga ledare mördats i Guatemala. Landet tillhör ett av de tio värsta länderna i världen för fackligt aktiva, enligt den Internationella fackliga samorganisationen (IFS) rapporter. De arbetare som väljer att engagera sig fackligt löper risk att utsättas för hot, väpnade attacker eller att mördas och rättssystemet som borde skydda dem är mycket bristfälligt.

Luis förklarar:
– Den fackliga ledaren kämpar för arbetarens rättigheter, för de fattigas rättigheter, och är därför också den tydligaste ledaren för klasskampen, vilket hotar de som innehar den ekonomiska och politiska makten i landet idag.

Luis beskriver ett demokratiskt underskott och ett nära förhållande mellan de ekonomiska och politiska makthavarna, samt etablissemangets våldsamma, men förtäckta, metoder för att bibehålla sin maktposition. Eftersom våld utmärker vardagen i Guatemala kan politiska mord enkelt förkläs till exempelvis gängrelaterade avrättningar eller vanligt gatuvåld, enligt Luis.

Skogssektorn en nyckelsektor för den fackliga kampen i Guatemala

Trots att hela 17 fackföreningar är anslutna till federationen FESITRASMMAR har bara tre av dem giltiga kollektivavtal idag. De har lyckats få igenom att det ska finnas dricksvatten på arbetsplatserna, och att arbetarna ska ha ett någotsånär adekvat utrymme där de kan äta lunch, men några löneökningar att tala om eller andra förmåner är mycket svåra att få till stånd.

Federationen har på andra sätt arbetat för att förbättra villkoren för skogsarbetarna i Guatemala, till exempel genom att driva på en lagändring som skapade incitament för att bedriva småskaligt skogsbruk. De stora skogsföretagen och markägarna motsatte sig lagändringen. På många sågverk där facket arbetat för att organisera arbetarna har arbetsgivarna hotat de anställdas familjer.

– Företagarna jämför fackligt aktiva med gerillasoldater. Och gerillasoldater ska mördas, säger Luis.

Luis ser dock skogssektorn som en viktig alternativ utvecklingsväg för Guatemala, i synnerhet om de lyckas återplantera skog. Skogssektorn är inte lika exploaterad  eller hårt kontrollerad som andra sektorer och utgör således ett strategiskt viktigt område för det fackliga arbetet.

Luis värdesätter det stöd som det internationella samfundet och det Globala facket för bygg- och träarbetare (BWI) erbjuder.

– Den internationella solidariteten har varit mycket viktig, avslutar Luis.

/Cecilia Grabos, BWI Panama

1380144_10200841837463367_975145683_n (2)
FESITRASMMAR säger nej till brotten mot arbetarnas rättigheter: ”Tillsammans bygger vi ett rättvist och solidariskt samhälle!” Foto: BWI:s arkiv.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s