Journalister riskerar fängelse om de kritiserar regeringen

Elfenbenskusten håller sakta men säkert på att lägga flera år av blodiga konflikter bakom sig och har idag återtagit sin position som västafrikas ekonomiska motor. Trots en stark ekonomisk tillväxt tycks pressfriheten i landet ligga efter den i övrigt positiva utvecklingen. Jag har träffat ett av journalistförbunden i landet, SYNAPPCI, för att prata om deras kamp för bättre arbetsvillkor och ett friare mediaklimat.

–  Vi har inte pressfrihet i Elfenbenskusten, berättar Yves Gouebe som är organisationsansvarig på SYNAPPCI.

Han säger att journalister riskerar avstängning och fängelse om de är för kritiska mot regeringen. Han får medhåll av de andra fackmedlemmarna vid bordet som alla har historier om kamrater som straffats för att de utfört sitt arbete. Yves berättar om den senaste incidenten som skedde i september, precis innan presidentvalet i Elfenbenskusten

– I samband med valkampanjen hamnade en av våra kamrater från SYNAPPCI i fängelse för att han påstods ha citerat presidenten felaktigt i en artikel.

För att försöka förbättra situationen för sina medlemmar har SYNAPPCI bland annat startat ett projekt för att uppmärksamma journalisters säkerhet i valtider. Målet var att etablera ett samarbete med den nationella polisen och få igång en social dialog med regeringen om pressfrihet och journalisters säkerhet.

SYNAPPCI
Några av medlemmarna i SYNAPPCI

Officiellt har regeringen uttalat sig om att pressfrihet är en prioriterad fråga och flertalet lagar har stiftats de senaste åren i syfte att stärka pressfriheten i landet. Medlemmarna i SYNAPPCI berättar att våldet mot journalister visseligen har minskat men så länge regeringen försöker tysta ner kritiska röster har landet en lång väg kvar att gå innan journalister kan utföra sitt jobb utan att riskera sanktioner.

I samband med presidentvalet i oktober riktade människorättsorganisationen Amnesty International skarp kritik mot myndigheterna i landet för deras brutala metoder för att tysta oppositionella. Ett 60-tal personer, varav några journalister, uppges ha blivit godtyckligt arresterade. Även organisationen Freedomhouse, som övervakar politisk frihet och demokrati i världen, menar att Elfenbenskusten bara är delvis fritt när det kommer till pressfrihet.

Mediautbudet i landet är stort men det är de statligt kontrollerade medierna som dominerar mediemarknaden. Yves berättar att det finns över 90 mediaföretag i landet varav dom flesta är dagstidningar.

– Antalet radiostationer, nyhetsredaktioner och tv-stationer är en indikator på demokrati. I Elfenbenskusten har vi ett stort mediautbud MEN eftersom att både radio och TV är så hårt kontrollerade av staten är det här ett problem för demokratin, säger Yves.

Idag är det bara statligt ägda ägda radiokanaler som har rätten att sända politiska debatter och intervjuer med presidentkandidater och politiker. Dessutom är de båda nationella TV-kanalerna statliga.

– Trots att möjligheten finns för vem som helst att starta en dagstidning eller en radiokanal är det här ett sätt att kontrollera vilken information allmänheten får ta del av, berättar Serge Adams Diakité som är ansvarig för internationella frågor på SYNAPPCI

En av de viktigaste frågorna för SYNAPPCI, som är ett fackförbund för journalister i den privata mediesektorn, är högre löner.

-Journalister som arbetar för statliga medierna tjänar oftast mer än dubbelt så mycket som journalister i den privata sektorn, berättar Serge.

Serge som själv är frilansande journalist berättar om hur han får kämpa för att kunna försörja sig på sitt yrke. Om alla journalister, både inom statlig och privat sektor, skulle arbeta på samma villkor skulle även kvaliten på de privatägda tidningarna och radikanalerna förbättras. Det i sin tur skulle leda till ett bättre mediautbud och ökad pressfrihet tror han.

 

/Henna Halldén, UNI global union, Elfenbenskusten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s