Ny bloggare: Sofia i Singapore och Kambodja.

Jag heter Sofia Amloh och under perioden september till februari 2017 kommer jag att praktisera på det globala facket Industriall Global Unions regionkontor South East Asia office. Det innebär att jag kommer att vara i Singapore och Kambodja för att följa den fackliga industrins arbete samt utföra vissa uppgifter till stöd för fackliga strategier i framtida organisering.

 

Praktiken går ut på att jag ska kartlägga två multinationella företags underleverantörer inom textilbranschen, HM och Inditex som äger flera stora klädmärken så som Zara och Massimo Dutti m.fl. Dessa företag har tecknat globala ramavtal som nu ska implementeras. Det är viktigt att det finns fackföreningar på underleverantörernas fabriker där de fyller en viktig roll i att övervaka att de håller sig till ramavtalets regler.

 

Den första tiden har jag framförallt ägnat åt planering och inläsning. Men en av de första sakerna jag fick göra var även att följa med på en intressant nätverksträff med fackföreningar inom Sanofi (världsledande läkemedelsföretag). På träffen utbyttes erfarenheter från olika länders fackliga organisationer inom koncernen och de berättade också om vad som är aktuellt på deras kommande agendor. Det var den tredje nätverksträffen som ordnades av koncernens fackföreningar och denna gång hölls den i Singapore.

 

På min fritid mellan timmarna på kontoret, har jag fixat med praktiska saker – ett lokalt SIM-kort och busskort. Jag har sett mig om och det finns gott om ”food hawkers” (matmarknader) eller som jag kallar det ”plast-stols-ställen”, där det finns bra, asiatisk mat för en billig peng. En helg i september var det långhelg och kontoret var stängt en dag för att den muslimska högtidsdagen Eid Bubarak. Det är en nationell helgdag som gav mig möjligheter att bekanta mig med den för mig nya staden Singapore. Jag har verkligen börjat anpassa mig till värmen, maten och nästan till den singaporianska brytningen på engelskan.

 

Industrialls kontor i Singapore är inte stort men har det som en kontorslokal behöver. Det är fem personer som är anställda, tre jobbar på kontoret och nu fyra med mig. Det är hål i taket så om det regnar får skurhinkarna fylla en viktig funktion. Annars är det ett kontor varken mer eller mindre.

Jag hoppas ni kommer tycka att det blir spännande att följa läsningen här.

Text och foto: Sofia Amloh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s