Fackliga utmaningar i ett ockuperat Palestina

Den israeliska ockupationen av Palestina skapar stora utmaningar för fackrörelsen i landet, men globala samarbeten gör ändå rörelsen starkare och mer inkluderande. Det kom fram när jag i oktober fick möjligheten att träffa palestinska transportfackets ordförande Naser Yones som berättade om såväl utmaningar som goda exempel i deras arbete.

Den fackliga rörelsen i Palestina har en lång historia. Den startade som en gräsrotsrörelse på 1920-talet vilket gör den till det näst äldsta i Mellanöstern och Nordafrikanska regionen. Det första facket i Palestina var järnvägsfacket som skapades 1921. Idag finns det 14 olika nationella sektorer representerade under Palestine General Federation of Trade Union. En av dessa är transportsektorn där Naser Yones, som jag träffade för en intervju under en resa i oktober, är ordförande.

Vi slår oss ner i deras kontor i Nablus och Yones berättar att inom landtransportsektorn arbetar 80.000 – 85.000 människor. Av dessa är ungefär 16.000 anknutna till facket. Störst inom sektorn är taxiverksamheten, och i Nablus där vi befinner oss, finns fler bilar än vad det finns behov av. Där är transportsektorn nästan uteslutande privatägd, mest i form av taxiverksamhet. Till och med bussverksamheten är privatreglerad.

nablus
Nablus

Ockupationen skapar svårigheter för transportsektorn

På grund av den israeliska ockupationen är det svårt att organisera och ge bra service till arbetstagarna, berättar Yones.

– Transportsektorn är en komplicerad sektor utifrån alla aspekter. Det är till exempel stora svårigheter vid checkpoints* och alla kontroller påverkar arbetet för arbetstagare inom transportsektorn.

Som exempel tar Yones Huwwara checkpoint som ligger i anslutning till Nablus. Den kan stänga när som helst och då skapas lätt långa köer där människor kan få vänta i flera timmar.

– Detta påverkar transportsektorn i Nablus väldigt hårt, taxibilar kan bli stående i flera timmar vilket blir extremt dyrt. Lastbilschaufförer med färska matvaror som blir stående i värmen i flera timmar gör att varorna inte kan användas, vilket innebär att chauffören inte får betalt på grund av att varorna är oanvändbara och att försäljaren inte får några varor att sälja. Det blir ett ont kretslopp, säger Yones.

Att köra från Nablus till Ramallah kan på grund av ockupationen ta upp till 3-4 timmar, en bilresa som annars skulle ta 30 minuter. Men detta är ingen ny företeelse, berättar Yones, utan har pågått sedan ockupationen startade.

Enligt Yones finns det även nationella problem för transportsektorn att skapa konstruktiva förhandlingar. Transportministern vet oftast inte så mycket om transportsektorn och det är svårt att arbeta konkret tillsammans. När en relation och förhandlingar väl har skapats mellan transportministern och transportfacket är det dags att byta minister, vilket leder till att nya förhandlingar med en ny minister måste upprättas. Att det aldrig skapas någon ordentlig och långvarig kontakt gör att det sällan händer något som kan förbättra läget för transportsektorn.

”Det behövs en rättvis fred för allas skull”

Varje år tar 45.000 studenter examen från universitet på Västbanken och i bästa fall kan 10.000 av dem få en anställning efter sina studier antingen inom den offentliga eller privata sektorn. Resten går in i arbetslöshet. På västbanken är 40 procent av befolkningen arbetslösa, i Gaza är arbetslösheten över 60 procent. Yones menar att hopplösheten hos unga arbetslösa gör att det är lättare att dras till extremism.

Yones menar vidare att genom krig kommer båda sidor att förlora.

– Det behövs fred – men en rättvis fred för allas skull. Trots att Palestina har en egen regering och menar att vi är en egen stat så är det inte sant. Så länge ockupationen och Israels kontroll fortgår så kommer Palestina inte fungera som en självständig stat. Israeliska staten kontrollerar telekommunikation, elektricitet och vattenresurserna i Nablus, allt detta kan de stänga av när som helst, vilket också har hänt, säger Yones och fortsätter.

– Men det är ändå bättre på Västbanken än vad det är i Gaza. Där hade vi aldrig kunnat träffas och prata såhär öppet på grund av Hamas. Hamas tillåter inte facklig verksamhet, vilket har gjort det väldigt svårt för facket att arbeta i Gaza. Hamas har slagit ner den fackliga verksamheten som funnits och tagit ifrån dem deras lokaler och förbjudit deras aktiviteter, berättar Yones.

Positivt med internationellt samarbete

General Union for Transport Workers i Palestina har en bra och stark relation med globala transportfacket ITF. De deltar även i olika relevanta ITF aktiviteter och Yones säger att de tror på ITFs arbete och anser att de prioriterar fackets arbete och medlemmar.

– ITF gör oss starkare och hjälper oss. Det skapar en starkare internationell röst att vara del av en sådan plattform, säger Naser Yones.

Yones avslutar intervjun med att berätta om ett lyckat projekt som facket arbetade med mellan 2010-2015. Projektet utfördes i samarbete med svenska LO och TCO som gick ut på att höja medlemsantalet och få in fler unga och kvinnor inom ledarskapsområdet. Det var ett oerhört lyckat projekt och antalet unga och kvinnor inom ledarskapsområdet har ökat med 30 procent sedan projektet startade.

Jag lämnar intervjun med Naser Yones med blandade känslor. Det är en dyster verklighet som uppdagas i intervjun. Det är tydligt att den israeliska ockupationen påverkar det vardagliga livet oerhört mycket för palestinierna och att arbeta fackligt i denna kontext inte är lätt.

Men ljuset i tunneln är att det trots den svåra kontexten finns en facklig verksamhet i landet och att människor som Naser Yones driver på arbetet trots motgångar. Människor som kämpar för rättigheter i arbetslivet, som tror på fred och att det är möjligt att uppnå ett samhälle som är till för alla.

palestinafacket-jpg-3
På hemsidan: http://www.itfglobal.org/en/campaigns-solidarity/campaigns/itf-gaza-fund/ kan ni läsa och ta del av ITFs kampanj Gaza Fund. I och med konflikten i Gasa har ITF skapat en kampanj för att bistå med hjälp till invånarna. Så gå gärna in på länken och läs mer om hur du kan bidra.

* Checkpoints finns på flera platser runt om i Palestina, dem är kontrollerade av den israeliska staten och finns för att kontrollera hur människor rör sig runt i landet.

Text och foto: Malin Jedrom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s