Fackligt arbete för hamnarbetare i Algeriet

Den 16-17 november deltog vi från det Internationella Transportfacket (ITF) Arab World kontoret på ett möte med Algeriets Allmänna Arbetarunion (UGTA) i Algeriet. På mötet deltog tre fackliga federationer från Algeriet som är medlemmar av ITF; transportfacket, oljefacket och facket för hamnarbetare. Syftet med mötet var att diskutera situationen för facken i de olika hamnarna i Algeriet men även hur det framtida arbetet ska se ut för facken. Det togs även fram en arbetsplan för 2017.

Under detta möte i Algeriet fick jag möjligheten att intervjua Si Youcef Azzedine som är officer på ett handelsfartyg i Algeriet och arbetar i hamnen i Arzew. Azzedine är medlem och aktiv i National Federation of the Workers of the Ports of Algeria (FNTPA). FNTPA är det fackförbund som samlar de olika facken i de 10 nationella hamnarna i Algeriet och är medlemmar i UGTA. UGTA är den enda fackliga centralorganisationen i Algeriet och organiserar de flesta av alla fackföreningar. UGTA grundades i februari 1956 och dess mål var att mobilisera den algeriska arbetarklassen mot det franska kolonialväldet.

img_20161116_094535
Si Youcef Azzedine

Fackligt arbete för hamnarbetare

UGTA är den första fackliga organisationen i Algeriet och skapades 1956. Ungefär två miljoner av Algeriets arbetare är medlemmar i UGTA.

-I den avdelningen jag är aktiv har vi en förhandlande roll och en roll att försvara arbetarnas intressen vad gällen arbetstillstånd och löneförhandlingar, berättar Azzedine.

Arbetare i varje hamn utser sina fackliga representanter till UGTA. Det fackliga rådet från alla nationella hamnar förhandlar om olika arbetsavtal med en nationell bransch konvention som bas. Denna konvention är framförhandlad av FNTPA som möts var tredje år och diskuterar och förhandlar kring förbättringar av avtalet, berättar Azzedine.

Politiska och ekonomiska förändringar i Algeriet

Azzedine menar att det har skett stora förändringar i Algeriet efter kollapsen av det socialistiska systemet och införandet av marknadsekonomi.

-Denna transformation, som fortfarande pågår, har inte skett med enkelhet i och med den globala ekonomiska krisen. FNTPA var tvungen att anpassa sig till denna nya konjunktur och fick konfrontera nya och viktiga frågor som behövde snabba svar, berättar Azzedine.

Den fackliga verksamheten fick anpassa sig i relation till den ekonomiska krisen i Algeriet. FNTPA har ingått i ett avtal med regeringen kring stabilitet i sektorn för hamnarbetare, i avtalet ingår att facket inte får skapa några strejker de närmaste fem åren.

– Generalsekreteraren för UGTA Abdelmajid Sidi Said är övertygad om att den sociala dialogen kan ha en positiv inverkan på arbetsförhållandena för arbetare men även skydd för den fackliga verksamheten och för nationella intressen, berättar Azzedine.

 

img_0281
Fackets lokaler

Fackliga utmaningar

Azzedine berättar att de största utmaningarna han möter i sitt fackliga engagemang är problem i kommunikationen med arbetare. Olika kategorier av arbetare har inte samma förståelse för olika problem. Azzedine menar att det är viktigt att anpassa den fackliga diskursen i enlighet med vilken facklig fråga eller utmaning den tacklar.

-Den muslimska religionen är starkt förankrad hos oss i Algeriet. Även fast Islam är en progressiv religion som förespråkar rättigheter för alla så finns det bakåtsträvande krafter som till exempel inte anser att kvinnor ska ha ledande positioner inom vårt förbund. Därför är deltagandet av kvinnor något svagt vilket är ett problem, menar Azzedine.

Framgångar av det fackliga arbetet

UGTA spelar en viktig roll i bevarandet av stabilitet i landet. I det arabiska toppmötet i år låg facket i spetsen i arbetet mot terrorism, något som många andra fackförbund inte gjorde, menar Azzedine.

-Vi hjälper våra systrar och bröder att förbättra produktiviteten och att fortsätta jobba trots motsättningar. Vi får vår röst hörd i alla beslut som tas på statlig nivå och våra åsikter tas i beaktning, berättar Azzedine.

För framtiden ser Azzedine att det måste ske stora förändringar. Organisationen måste anpassa sig till globaliseringen och vid ankomsten av flera multinationella företag menar Azzedine att det måste skapas och definieras nya fackliga strategier. Trots den nationella krisen så ser Azzedine ljust på framtiden och berättar att;

– Vår största framgång är att trots att vi har en djup kris nationellt så fortsätter Algeriet att fungera på grund av viljan och styrkan hos arbetarna.

img_0285
Bild från mötet i Alger

Text: Malin Jedrom
Foto: Malin Jedrom och Si Youcef Azzedine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s