Mödrars rättigheter i arbetslivet på IndustriAlls agenda

I november fick jag som praktikant på IndustriAll i Sydostasien möjligheten att delta på en regional konferens i Bangkok med fokus på ILO:s konvention 183 om Maternity Protection. Konventionen rör rättigheter i arbetslivet för havande kvinnor och mödrar. Vad jag framförallt tar med mig därifrån är en beundran för dessa inspirerande kvinnor som för den fackliga kampen för kvinnor framåt med en övertygande självsäkerhet, trots många motgångar.

Jag reser från Singapore till Bangkok kvällen innan mötet om Maternity protection ska starta. Mötet är del av en kampanj om jämställdhet som det globala facket för gruv- och industriarbetare, IndustriAll, för på internationell nivå och som fokuserar på rättigheter för havande kvinnor och mödrar i arbetslivet. Målet med kampanjen är att upplysa arbetare om vilka rättigheter de har och förhoppningsvis bidra till att arbetstagarna till exempel får fler amningsrum vid arbetsplatserna.

Deltagarna som ska delta anländer kvällen innan mötets start. De kommer från olika delar av Sydostasien; Thailand, Filippinerna, Indonesien, Vietnam, Myanmar och Kambodja. I dessa länder saknar arbetstagarna, kvinnor såväl som män, bland annat rätten att ha föräldraledigt med en rimlig betalning. Därför är ILO:s konvention nr 183, som bl.a. innehåller krav på 14 veckors mammaledigt för kvinnor, så viktig att driva. Kvinnor som är frånvarande från arbetet, mammaledig, skall ha rätt till en ekonomisk ersättning som säkerställer att de kan försörja sig själva och sina barn i lämpliga förhållanden för hälsa och med en lämplig levnadsstandard och som skall vara minst två tredjedelar av sin tidigare inkomst.

Morgonen efter vi anlänt får vi deltagare möjligheten att bekanta oss med varandra bättre. Konferensen inleds med en övning där respektive delegation presenterar sig och lär de andra hur en hälsar på varandra i respektive land. Det var en trevlig övning som ledde till mycket skratt och gav ett gott klimat för att sedan ta sig an stora och allvarliga ämnen.

Konferensen i Bangkok hålls bara en dryg månad efter att IndustriAll haft sin andra internationella kongress i Rio de Janeiro, Brasilien, vilken samlade ca 1400 medlemmar från mer än 100 länder. Annie Adviento från Industrialls regionlkontor i Singapore höll därför en föreläsning om kongressen, hur könsfördelningen såg ut i representationen bland ombuden och vilka jämställdhetsmål som blev beslutade, samt diskussionen bakom dem. Bland annat berättade hon att det fanns ett land som inte hade någon kvinnlig representation alls till kongressen, vilket självklart var oacceptabelt. Annie förmedlade även hur stor jämställdhetsdebatten var på kongressen och att vi måste arbeta hårt med dessa frågor om vi ska växla upp budskapet i kampanjen om Maternity protection som en del av den stora kampen för jämställdhet.

Annies dragning ledde till en intressant diskussion om varför den kvinnliga representationen var så dålig och varför vi inte har kommit längre med de jämställdhetsmål som hittills funnits, men även hur vi ska kunna uppfylla målen nu efter kongressen. Annie poängterade flera gånger hur viktigt det är att vi alla måste arbeta för att se till att representationen blir bättre och att vi måste göra det utifrån våra olika förutsättningar.

Dagen fortsatte med att varje delegation redovisade det arbete som gjorts inom kampanjens budskap men även andra aktiviteter som har gjorts inom jämställdhet i de olika länderna. Det var allt ifrån viktiga förhandlingar till demonstrationer och insamlingar för viktiga och symboliska kampanjer. Delegationen från Kambodja berättade till exempel om en viktig förhandling där en kvinna på en textilfabrik blivit sexuellt trakasserad och avskedad, men där de lyckades vinna förhandlingen och hon fick tillbaka sin anställning. Ett annat fall i Kambodja gällde en gravid kvinna som när hon kom tillbaka till arbetet efter ett ultraljud straffades med löneavdrag och hot för att hon varit frånvarande. Det resulterade att hela fabriken och även fabriken bredvid gick ut i strejk. Det var ett lyckat exempel då det slutade med att den gravida kvinnan fick rätt lön. Delegationen från Indonesien delade med sig av sina erfarenheter med en demonstration som handlade om kampanjens budskap utanför regeringsbyggnader i Indonesien. Det hade hittills inte lett till någon förändring för havande kvinnor och mödrar, men hade ändå varit viktigt eftersom det gav frågan mycket publicitet i tidningar och nyhetskanaler.

Det var väldigt intressant att höra om all aktivism som sker överallt. Konferensen avslutades med många tankar, intryck och energi och jag sitter helt still av beundran för dessa kvinnliga fackliga ledare. De har drivit en kamp länge med varierat resultat men de slutar aldrig le. Det har jag kvar på min näthinna, dessa vänliga ansikten med självsäkra kroppspråk och en lust för kamp. Jag är full av beundran.

Jag reser från Singapore till Bangkok kvällen innan mötet om Maternity protection ska starta. Mötet är del av en kampanj om jämställdhet som det globala facket för gruv- och industriarbetare, IndustriAll, för på internationell nivå och som fokuserar på rättigheter för havande kvinnor och mödrar i arbetslivet. Målet med kampanjen är att upplysa arbetare om vilka rättigheter de har och förhoppningsvis bidra till att arbetstagarna till exempel får fler amningsrum vid arbetsplatserna.

Deltagarna som ska delta anländer kvällen innan mötets start. De kommer från olika delar av Sydostasien; Thailand, Filippinerna, Indonesien, Vietnam, Myanmar och Kambodja. I dessa länder saknar arbetstagarna, kvinnor såväl som män, bland annat rätten att ha föräldraledigt med en rimlig betalning. Därför är ILO:s konvention nr 183, som bl.a. innehåller krav på 14 veckors mammaledigt för kvinnor, så viktig att driva. Kvinnor som är frånvarande från arbetet, mammaledig, skall ha rätt till en ekonomisk ersättning som säkerställer att de kan försörja sig själva och sina barn i lämpliga förhållanden för hälsa och med en lämplig levnadsstandard och som skall vara minst två tredjedelar av sin tidigare inkomst.

Morgonen efter vi anlänt får vi deltagare möjligheten att bekanta oss med varandra bättre. Konferensen inleds med en övning där respektive delegation presenterar sig och lär de andra hur en hälsar på varandra i respektive land. Det var en trevlig övning som ledde till mycket skratt och gav ett gott klimat för att sedan ta sig an stora och allvarliga ämnen.

Konferensen i Bangkok hålls bara en dryg månad efter att IndustriAll haft sin andra internationella kongress i Rio de Janeiro, Brasilien, vilken samlade ca 1400 medlemmar från mer än 100 länder. Annie Adviento från Industrialls regionlkontor i Singapore höll därför en föreläsning om kongressen, hur könsfördelningen såg ut i representationen bland ombuden och vilka jämställdhetsmål som blev beslutade, samt diskussionen bakom dem. Bland annat berättade hon att det fanns ett land som inte hade någon kvinnlig representation alls till kongressen, vilket självklart var oacceptabelt. Annie förmedlade även hur stor jämställdhetsdebatten var på kongressen och att vi måste arbeta hårt med dessa frågor om vi ska växla upp budskapet i kampanjen om Maternity protection som en del av den stora kampen för jämställdhet.

Annies dragning ledde till en intressant diskussion om varför den kvinnliga representationen var så dålig och varför vi inte har kommit längre med de jämställdhetsmål som hittills funnits, men även hur vi ska kunna uppfylla målen nu efter kongressen. Annie poängterade flera gånger hur viktigt det är att vi alla måste arbeta för att se till att representationen blir bättre och att vi måste göra det utifrån våra olika förutsättningar.

Dagen fortsatte med att varje delegation redovisade det arbete som gjorts inom kampanjens budskap men även andra aktiviteter som har gjorts inom jämställdhet i de olika länderna. Det var allt ifrån viktiga förhandlingar till demonstrationer och insamlingar för viktiga och symboliska kampanjer. Delegationen från Kambodja berättade till exempel om en viktig förhandling där en kvinna på en textilfabrik blivit sexuellt trakasserad och avskedad, men där de lyckades vinna förhandlingen och hon fick tillbaka sin anställning. Ett annat fall i Kambodja gällde en gravid kvinna som när hon kom tillbaka till arbetet efter ett ultraljud straffades med löneavdrag och hot för att hon varit frånvarande. Det resulterade att hela fabriken och även fabriken bredvid gick ut i strejk. Det var ett lyckat exempel då det slutade med att den gravida kvinnan fick rätt lön. Delegationen från Indonesien delade med sig av sina erfarenheter med en demonstration som handlade om kampanjens budskap utanför regeringsbyggnader i Indonesien. Det hade hittills inte lett till någon förändring för havande kvinnor och mödrar, men hade ändå varit viktigt eftersom det gav frågan mycket publicitet i tidningar och nyhetskanaler.

Det var väldigt intressant att höra om all aktivism som sker överallt. Konferensen avslutades med många tankar, intryck och energi och jag sitter helt still av beundran för dessa kvinnliga fackliga ledare. De har drivit en kamp länge med varierat resultat men de slutar aldrig le. Det har jag kvar på min näthinna, dessa vänliga ansikten med självsäkra kroppspråk och en lust för kamp. Jag är full av beundran.dsc_0603

Text och bild: Sofia Amloh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s